Annons
Nyheter

Snabb spridning av ny svensk virus-app

Den app som ska kartlägga coronaviruset framfart över Sverige sprids snabbt till svenska mobiler och surfplattor, enligt Lunds universitet.
Drygt tre dygn efter att den lanserats har den nu knappt 50 000 användare.
Coronavirus • Publicerad 2 maj 2020
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är lovande. Jag är nöjd – med sådana här antal kan man faktiskt göra något med de insamlade uppgifterna och komma fram till meningsfulla tolkningar, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och en av de som utvecklat den svenska appen, till TT.

Den är en svensk variant av app som funnits i flera länder under en tid. I den som används i Storbritannien sedan en dryg månad har över 2,5 miljoner människor registrerat sina symtom.

Annons

Användarna ska rapportera in symtom varje dag och syftet är att få veta var i landet risken för smitta är hög, hur fort viruset sprids i olika landsdelar samt vilka faktorer som ökar risken för att bli allvarligt sjuk.

Appen – Covid Symptom Tracker – släpptes på onsdagsmorgonen. Vid klockan 09.15 på lördagsmorgonen, alltså efter tre dygn, är antalet användare i Sverige nu 44 421, enligt Lunds universitet.

När TT pratar med Franks drygt tre timmar senare säger han att det stigit till strax under 48 000.

Snart kartor

I appen registrerar användaren bland annat födelseår, kön, hemvist, längd, vikt och symtom.

Forskarna hoppas snart kunna släppa de första kartorna över den möjliga smittspridningen. Men först måste tillräckligt många i olika regioner delta för att få goda underlag, och dessutom måste analyser till av exempelvis demografiska faktorer som fördelningen av män och kvinnor samt åldersstrukturer i respektive områden, påpekar Paul Franks.

– Allt det är sådant vi måste ta hänsyn till innan vi släpper en karta. Förhoppningsvis kan vi göra det i början av nästa vecka, möjligen på måndag.

Bygga tidslinjer

Dessutom är det viktigt, säger Franks, att ha tillräckligt underlag för att kunna bygga tidslinjer av förändringar av inrapporterade symtom i olika delar av landet.

– Det är i det som kraften ligger i det här. Om människor registrerar sina symtom varje dag kan man se var intressanta fläckar för möjlig smittspridning växer fram.

Forskarna har erbjudit Folkhälsomyndigheten (FHM) att ta del av resultaten i appen som beslutsunderlag.

Upp till experterna

I måndags stoppade FHM ett digitalt verktyg som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram, för att bland annat kartlägga upplevda symtom. Då var bedömningen att riskerna – bland annat i form av ökat tryck på sjukvården – var betydligt större än de möjliga vinsterna.

Annons

Paul Franks säger att allt han och hans medarbetare kan göra är att ta fram så användbara och korrekta uppgifter de kan.

– Sedan är det upp till FHM om de anser att de kan använda dem, och de kan kanske ha goda orsaker till att besluta att det här inte är användbart. Det är upp till dem, som experter på folkhälsa.

Fakta: Den nya corona-appen

Appen Covid Symptom Tracker utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid King’s College och Guys and St Thomas’ sjukhus i England. Den används i Storbritannien, USA och snart även i Indien. Den svenska varianten har anpassats till svenska lagar och etiska krav.

Syftet är att ta reda på i vilka delar av landet risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk, och hur fort viruset sprids i olika delar av landet.

Appen ställer ingen diagnos, erbjuder ingen sjukvårdsrådgivning och det går inte få kontakt med sjukvårdspersonal via den.

Den spårar heller inte användarens rörelsemönster och samlar inte in någon personlig information som namn, personnummer, adress eller telefonnummer. Den är gratis att ladda ner.

Källa: Lunds universitet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons