Annons

Snart kan britterna betala med brexitmynt

Storbritannien • Publicerad 26 januari 2020
Texten "fred, välstånd och vänskap med alla nationer" samt datumet för EU-utträdet pryder Storbritanniens nya brexitmynt.
Texten "fred, välstånd och vänskap med alla nationer" samt datumet för EU-utträdet pryder Storbritanniens nya brexitmynt.Foto: HM Treasury/handout/AFP/TT

För att markera landets utträde ur EU presenterar det brittiska myntverket Royal Mint nu ett särskilt brexitmynt.

– Att lämna EU är en vändpunkt i vår historia och det här myntet markerar början på detta nya kapitel, sade finansminister Sajid Javid när han på söndagen tog emot den första omgången mynt.

Annons

Brexitslantarna har valören 50 pence, motsvarande drygt sex kronor, och är präglade med texten: "Fred, välstånd och vänskap med alla nationer." Tre miljoner mynt kommer att distribueras till banker och handeln på fredag, samma dag som utträdet, medan ytterligare sju miljoner ska ut i cirkulation senare i år.

Precis som den politiska brexitprocessen har även myntverkets arbete drabbats av bakslag. Royal Mint hade planerat ett mynt med datumet 29 mars 2019, brexits ursprungliga slutdatum, men fick skjuta upp präglingen sedan parlamentariska låsningar försenade utträdet.

Till den nya tidsgränsen 31 oktober 2019 hann myntverket prägla omkring en miljon mynt, vilka sedermera fick smältas ned efter ännu en försening.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons