Annons

SÖS backar – vårdpersonal sägs inte upp

I höstas meddelade Södersjukhuset i Stockholm att 50 undersköterskor och 25 läkare skulle varslas.
Nu backar sjukhusledningen och säger att ingen vårdpersonal ska sägas upp, rapporterar .
Vård • Publicerad 26 februari 2020
Varslet på Södersjukhuset dras tillbaka. Arkivbild.
Varslet på Södersjukhuset dras tillbaka. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sjukhuset måste spara 300 miljoner i år för att få en budget i balans, vilket var anledningen till att varslet kom i höstas. Fackförbunden Kommunal och Saco bekräftar för DN att varslen dragits tillbaka. Men besparingarna märks ändå, menar Clara Strömberg, ordförande för Saco på Södersjukhuset.

– Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger hon till tidningen.

I stabsläge

Annons

Förutom de 75 vårdtjänsterna skulle även 25 personer med administrativa uppgifter sägas upp. Vad som händer med dem är fortfarande oklart.

I helgen gick sjukhuset upp i så kallat stabsläge på grund av hög belastning, och läget på akuten beskrevs som kaotiskt.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger sig välkomna att sjukvårdspersonalen inte sägs upp:

"Detta visar att våra sjukhus kan klara av en svår men nödvändig förändring av vården. Det är ett väl utfört arbete av alla inblandade. Dagens besked ger sjukhuset och dess medarbetare möjlighet att till fullo fokusera på att utveckla samarbetet inom och utom sjukhuset för att korta väntetiderna på akuten", säger hon enligt ett uttalande.

"Vi fortsätter"

Akil Awad, läkare och en av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet i Stockholm, skriver till TT att det är glädjande att varslen dras tillbaka.

Samtidigt ligger sparkraven och anställningsstoppen kvar, liksom varsel på andra sjukhus och vakanshållningar.

"En liten steg framåt, men vi fortsätter vårt jobb", skriver Akil Awad.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons