Annons

Sovjetisk kuppminister död

Ryssland • Publicerad 25 februari 2020
Två tidigare ministrar i Sovjetunionen: Försvarsminister Dmitrij Jazov (till vänster) och vicepresident Gennadij Janajev vid en presskonferens 2001, tio år efter deras misslyckade kuppförsök i Moskva. Arkivfoto.
Två tidigare ministrar i Sovjetunionen: Försvarsminister Dmitrij Jazov (till vänster) och vicepresident Gennadij Janajev vid en presskonferens 2001, tio år efter deras misslyckade kuppförsök i Moskva. Arkivfoto.Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Sovjetunionens näst siste försvarsminister, Dmitrij Jazov, har avlidit i Moskva, 95 år gammal.

Jazov var mest känd för sin del i det kuppförsök som gjordes mot dåvarande presidenten Michail Gorbatjov i augusti 1991, men som snabbt stoppades av folkliga demonstrationer och ordervägran från stora delar av försvarsmakten.

Annons

Efter kuppen satt Jazov 1,5 år i ryskt fängelse, innan han benådades. Dagens ryska ledning har hyllat honom med diverse ordnar.

"Han fullföljde sina plikter med värdighet och var samtidigt lojal mot sina ideal och fosterlandet", hälsar Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Interfax.

I fjol dömdes Jazov i sin frånvaro till tio års fängelse i Litauen, som ansvarig för utplacerandet av sovjetiska specialstyrkor för att kväsa oroligheter i Baltikum i början av 1991.

Efter Jazovs död är endast en av kuppmakarna, förre politbyråmedlemmen Oleg Baklanov, fortfarande vid liv.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons