Annons
Nyheter

Stängning av hem efter dödsolycka JO-anmäls

Den snabba stängningen av ett HVB-hem i Hagfors efter en dödsolycka har nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Kritiken i anmälan riktas mot Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Olycka • Publicerad 29 juli 2021
En femårig pojke som försvann från ett HVB-hem i Hagfors hittades död i en å. Hemmet stängdes sedan av Inspektionen för vård och omsorg – som nu JO-anmälts för det snabba beslutet. Arkivbild.
En femårig pojke som försvann från ett HVB-hem i Hagfors hittades död i en å. Hemmet stängdes sedan av Inspektionen för vård och omsorg – som nu JO-anmälts för det snabba beslutet. Arkivbild.Foto: Joachim Lagercrantz/TT

HVB-hemmet stängdes tillfälligt i juni, enligt ett beslut från Ivo. Den akuta bakgrunden var att en femårig pojke lyckats rymma från hemmet, och hittades död i en närbelägen å efter några timmar.

Senare beslöt Humana, som drivit verksamheten, att stänga hemmet för gott. Men då hade barnen som bodde där redan blivit omplacerade, efter Ivos beslut.

Annons

JO-anmälan görs av en person som arbetat på HVB-hemmet, rapporterar P4 Värmland. Anmälaren anser att den snabba omplaceringen blev mycket traumatisk för barnen. Några av dem hade bott där i flera år, och ingen av dem ville flytta.

Enligt anmälaren tänkte inte Ivo på barnens perspektiv i sitt beslut.

Inspektionen skriver till P4 Värmland att beslutet togs eftersom man bedömde att det "förelåg en fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons