Annons

STCC: "Ser bättre ut än på många år"

Det är fortfarande över tre månader kvar till STCC-premiären. Ändå håller redan årets startfält på att formera sig.
STCC • Publicerad 30 januari 2020
Det är fortfarande över tre månader till STCC-premiären. Ändå håller redan årets startfält på att formera sig. Arkivbild.
Det är fortfarande över tre månader till STCC-premiären. Ändå håller redan årets startfält på att formera sig. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT
Den regerande mästaren Robert Dahlgren kommer troligen tillbaka för att försvara sin titel. PWR-stallet har förlängt sitt avtal med SEAT fram till 2022. Arkivbild.
Den regerande mästaren Robert Dahlgren kommer troligen tillbaka för att försvara sin titel. PWR-stallet har förlängt sitt avtal med SEAT fram till 2022. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT
PWR-stallet har satt en ära i att ha minst en kvinnlig förare, så det finns stor chans att Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer till start. Arkivbild.
PWR-stallet har satt en ära i att ha minst en kvinnlig förare, så det finns stor chans att Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer till start. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT
Förra årets tvåa, Tobias Brink, förväntas bli en av tre förare när Brink Motorsport ställer upp med tre bilar. Arkivbild.
Förra årets tvåa, Tobias Brink, förväntas bli en av tre förare när Brink Motorsport ställer upp med tre bilar. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT
Albin Wärnelöv i sitt Experionstallger klartecken att han kommer till start. Arkivbild.
Albin Wärnelöv i sitt Experionstallger klartecken att han kommer till start. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson /TT

2019 var mellanår för standardbilracingen i Sverige. Efter konkursen för racingserien STCC handlade det om att hålla näsan över vattenytan.

Men inför den kommande säsongen hoppas stall och arrangörer att serien ska studsa tillbaka. Med mer än tre månader kvar till premiären på Ring Knutstorp börjar aspiranterna redan att rada upp sig.

Annons

Minst tio bilar är anmälda och klara redan före januari månads utgång. Och flera stall och privatförare står och bankar på dörren. Det ser hoppfullt ut för nysatsande STCC.

– Är vi sexton bilar på premiären är jag nöjd. Men jag tror att det kan bli betydligt fler, säger Mikael Bern.

Kommer tillbaka

Den regerande mästaren Robert Dahlgren kommer troligen tillbaka för att försvara sin titel. PWR-teamet har förlängt sitt avtal med Seat fram till 2022. Och Dahlgren har ett år kvar på sitt kontrakt med stallet.

– Målet är minst två bilar. Det känns som ett minimum för att göra en bra statsning, säger Joakim Åström på PWR.

Möjligen är Daniel Haglöf tillbaka efter ett år i världsomspännande racingserien WTCR. Stallet har också satt en ära i att ha minst en kvinnlig förare så det finns stor chans att även Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer till start.

Peter "Poker" Wallenbergs satsning Racing för Charity räknas i en kvot för sig och är helt beroende av hans eget beslut. Men det skulle förvåna om inte den skotskrutige föraren är på plats när det väl drar igång.

Utmanare bakifrån

Men det finns utmanare om titeln. Brink Motorsport aviserar tre bilar till start. En av förarna sägs bli unge Hannes Morin som debuterade förra säsongen. Och man kan gissa att Tobias Brink själv, förra årets tvåa, sitter i en av bilarna.

– Ingen dum gissning, säger han själv.

Lestrup Racing är ett stall som gör comeback efter ett års frånvaro. Målet är två bilar på startlinjen. Men vilka som ska köra dem har ännu inte offentliggjorts. Flera namnkunniga förare körde för Lestrup i Dubais 24-timmars i början på januari, om det kan vara en fingervisning. Bland andra Oliver Söderström och Martin Öhlin.

Tar steget upp

Vidare kommer minst två förare från förra årets V8 Thunder Car-serie att ta steget upp. Mästaren Emil Persson och tvåan Mikael Karlsson kommer båda att köra för Kågered Racing.

Annons

– Sedan räknar vi med en tredje bil där föraren kommer att presenteras inom kort, säger Micke Kågered.

Även Albin Wärnelöv i sitt Experionstall ger klartecken att han kommer till start.

Mr STCC Mattias Andersson har också som ambition att stå på startlinjen. Han gjorde sin STCC-debut redan 2001.

– Men alla bitarna är inte på plats ännu, jag jobbar på det, säger han.

Någon som däremot inte kommer till start är tidigare (2018) mästaren Johan Kristoffersson som satsar på rally och möjligen lite rallycross.

Tre lopp samma helg

Det finns också spekulationer kring tävlingsprogrammet. Anderstorp är inte med. Och det finns bara ett datum reserverat för lopp i Danmark. Troligen stryks Jyllandsringen helt och det blir ett race i Köpenhamn första helgen i augusti. Ett officiellt besked väntas inom kort.

Alltså bara sex racinghelger.

– Men det kommer att bli 14 lopp i programmet, lovar Mikael Bern vilket innebär att det på minst två banor kommer att köras tre race under helgen.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons