Annons
Nyheter

Flera regioner har nu gett upp vaccinmålet

Både Stockholm och Skåne skjuter upp målet om att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin till midsommar. Sammanlagt har nu tre regioner dragit samma slutsats.
Coronaviruset • Publicerad 15 februari 2021
Vaccinationerna går långsammare än väntat och nu skjuter flera regioner upp målet att alla vuxna invånare ska vara vaccinerade till midsommar. Arkivbild.
Vaccinationerna går långsammare än väntat och nu skjuter flera regioner upp målet att alla vuxna invånare ska vara vaccinerade till midsommar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bedömningen är att det inte är möjligt i den takt som vaccinet levereras just nu, säger Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam enligt SVT Nyheter. På samma sätt resonerar Region Stockholm:

– Eftersom vi fått förseningar i leveranserna räknar vi med att vara klara först i mitten av juli, inte till midsommar. Men det här är preliminära bedömningar, säger vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) till Dagens Nyheter.

Stockholm långsammast

Annons

Man räknar med att en halv miljon doser ska komma från vaccintillverkarna Curavac och Johnson. Désirée Pethrus påpekar att dessa inte är godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA ännu.

Region Stockholm har lägst vaccinationstakt i landet. Bara 2,7 procent av länets invånare har fått sin första dos, jämfört med över 5 procent i många andra regioner.

Västra Götalandsregionen kan ännu inte bedöma om vaccinationsmålet är nåbart eller inte.

Region Halland var först med att meddela att man överger målet. Regionen uppger på sin hemsida att vaccinationen av den breda allmänheten inleds vecka 17 och sträcker sig fram till vecka 28, alltså mitten av juli.

Dyrt för staten

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser flera negativa konsekvenser av försenad vaccinering.

– Dels handlar det om mänskligt lidande, dels om företag som blir lidande – men det kostar också pengar för statskassan, säger hon till Dagens Nyheter.

Enligt Riksbankens bedömning skulle staten spara i snitt 20 miljarder kronor varje månad som pandemin förkortas. Beräkningen bygger bland annat på hur mycket kostnaderna för olika åtgärder skulle minska.

Under 2020 och 2021 bedömer regeringen att åtgärderna mot pandemin kommer att kosta 374 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons