Annons
Nyheter

Stödpengar felanvända – Kris konkurshotat

Föreningen Kris krävs på miljonbelopp och kan tvingas gå i konkurs. Stödpengar, som skulle ha gått till ett utbildningsprojekt, har använts till bland annat bilar, alkohol och spabesök, .
Brott • Publicerad 11 september 2020
Kris kan tvingas gå i konkurs. Arkivbild.
Kris kan tvingas gå i konkurs. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med början 2016 fick föreningen Kriminellas revansch i samhället elva miljoner konor från Arvsfonden för att arrangera en kurs för tidigare kriminella och missbrukare med funktionsnedsättningar. Kursen har enligt både Kris och Arvsfonden varit framgångsrik och hjälpt deltagarna till jobb på till exempel stödboenden och fritidsgårdar.

Men en granskning av Arvsfonden avslöjar oegentligheter. Delar av pengarna har gått till kostnader som inte kan kopplas till projektet, bland annat spa, inkasso och kemtvätt. Pengarna har också använts till andra omotiverade utgifter, som biltvätt och billackering, restaurangbesök och alkohol. Dessutom saknas underlag för bland annat resor enligt Arvsfondens granskning.

Annons

Föreningen har hittills fått återbetala drygt 200 000 kronor, men Arvsfonden kräver ytterligare en miljon. Ärendet ligger nu hos Kammarkollegiet som ska avgöra hur mycket Kris måste betala tillbaka.

Ett återbetalningskrav på en miljon eller mer skulle få allvarliga konsekvenser, enligt föreningen.

– Det skulle betyda att vi skulle få sparka folk på kansliet, vi kanske går i konkurs, säger ordföranden Germay Woldu till SVT Nyheter.

Även själva utbildningen hotas. Utbildningen var på väg att flyttas från Tollare folkhögskola i Nacka till Stensunds folkhögskola i Trosa skärgård, men den senare har beslutat att vänta med övertagandet i väntan på Kammarkollegiets avgörande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons