Annons
Nyheter

23 000 sökte stöd – flera polisanmälda

Drygt 23 000 företag har ansökt om det så kallade omställningsstödet, visar siffror från Skatteverket när dörren nu stängts.
Tusentals kontroller görs och 19 har polisanmälts – hittills.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2020
Skatteverket har stängt dörren för omställningsstödet. Arkivbild.
Skatteverket har stängt dörren för omställningsstödet. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I coronakrisens akuta skede sjösattes i våras ett särskilt stöd för alla de företag vars intäkter fullkomligen försvann – omställningsstödet.

Stödet går att få för mars och april och för företag som tappade 30 procent av omsättningen. Det gick att söka fram till den 31 augusti och nu har Skatteverket gjort en första avstämning.

Annons

23 289 ansökningar har gjorts, hittills har 17 700 beviljats stöd och 1,3 miljarder kronor har betalats ut – en siffra som kommer att stiga eftersom det kom in många ansökningar de sista dagarna, enligt Skatteverket.

Regeringens färska, rejält nedreviderade prognos pekade på att omställningsstödet kostar statskassan 7 miljarder kronor i år.

De vanligaste branscherna där stöd har sökts finns inom hotell, restaurang, transport och magasinering.

Det finns fuskare eller de som helt enkelt gjort fel oavsiktligt.

"Alla detaljer är inte jätteenkla i det här stödet", skriver Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

19 företag har brottsanmälts, varav flertalet fall handlar om företag som betalat utdelning till ägarna fast de har uppgett motsatsen.

Totalt sett har myndigheten hittills avslagit 1 100 ansökningar till ett sammanlagt sökt stödbelopp på 186 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons