Stopp för lånedatorer på Stockholms bibliotek

Teknik • Publicerad 4 september 2019
I Stockholm är bibliotekens lånedatorer avstängda på grund av brister i säkerheten för användarna. Arkivbild.
I Stockholm är bibliotekens lånedatorer avstängda på grund av brister i säkerheten för användarna. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Alla lånedatorer i biblioteken i Stockholms stad har varit avstängda sedan i torsdags. Orsaken är en säkerhetslucka som gör det möjligt att se vad föregående användare gjorde på datorn, rapporterar tidningen .

– Vi tog beslut direkt att stänga av alla datorer tills vi åtgärdat luckan, säger Anders Söderbäck, enhetschef för Digitala biblioteket, till Mitti.

Felet innebär att en användares historik inte raderas när nästa person loggar in på samma dator. En lösning är på gång, enligt Anders Söderbäck:

– Vi tror vi kommer ha öppet i slutet av veckan på alla bibliotek. Men eftersom säkerhet och integritet är en så pass viktig fråga vill vi bara vara säkra att vi kan värna om detta först. Säkerheten kommer före snabbheten även om det uppfattas som dålig service.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.