Stor dataläcka från webbsurfande avslöjad

Spionkod i webbläsare, och uppgifter om enskildas surfhistorik till salu på nätet. En dataläcka som rör fyra miljoner människor har avslöjats – omkring 40 000 av dem kan vara svenskar.
Teknik • Publicerad 5 september 2019
Allt som gjort på nätet har kunnat spelas in med hjälp av spionprogrammen. Arkivbild.
Allt som gjort på nätet har kunnat spelas in med hjälp av spionprogrammen. Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Spionkoden som installerats i tillägg till webbläsarprogrammen Chrome och Firefox gör att surfhistoriken spelas in och lagras i en databas, .

Det har gått att se exakt vad personer gjort på nätet, och även om informationen sägs vara avanonymiserad så har det gått att identifiera både personer, platser och händelser. Till exempel har DN kunnat ta del av hanteringen av ett personalärende på ett svenskt företag, liksom skolpersonal som hanterar ärenden om namngivna, svenska elever.

– Företagen som samlar in data kan se allt. Till och med patientdata, säger Sam Jadali, it-säkerhetsexperten som avslöjat läckan, till DN.

Informationen har sålts av företaget bakom databasen, Nacho Analytics, som dock lagts ned efter avslöjandet av läckan. Surfmönstren är ett sätt att studera kundmönster och bevaka konkurrenter. Läckan liknas vid det som kom från det skandalomsusade bolaget Camebridge Analytica, som kunde missbruka data från Facebook för politiska kampanjer.

Tilläggsprogrammen som innehållit spionkoden, där de största är Hover Zoom, Speakit! och Fairshare Unit, har tagits bort från Googles och Firefox webbutiker efter avslöjandet.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.