GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stora brister i F-kassans utredningar

Samhälle • Publicerad 30 mars 2021
En ny rapport visar brister i Försäkringskassans beslut om avslag om ersättning. Arkivbild
En ny rapport visar brister i Försäkringskassans beslut om avslag om ersättning. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT

Försäkringskassan har inte gjort tillräckliga utredningar i flera ärenden där ansökan om sjukpenning och aktivitetsersättning fått avslag. Det visar en ny rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF).

I 11 procent av de 455 slumpmässigt utvalda avslagsbesluten, från 2018 och ett år framåt, finns så tydliga brister att att personer felaktigt kan ha blivit utan ersättning.

I ytterligare 37 procent av ärendena som undersökts finns kvalitetsbrister i vissa delar av utredningen eller brister i kommunikationen om varför myndigheten planerar att fatta beslut om avslag.

ISF har på regeringens uppdrag granskat hur Försäkringskassan tillämpar den lagstadgade utredningsskyldigheten.

"Det är ett problem att mer än var tionde person som får avslag på sin ansökan om ersättning får det utan att Försäkringskassan har utrett ärendet tillräckligt. Den enskilda personen har ofta sämre kunskap om kraven i regelverket än Försäkringskassan, och kan vara helt beroende av ersättningen för sin försörjning", säger Louise Grönqvist, projektledare på ISF, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.