Annons
Nyheter

Lång insats efter brand på sågverk

Branden vid sågverket i Borgstena i Västergötland är under kontroll. Men räddningstjänstens insats kommer fortsätta i flera dagar för att bevaka det lager med spån och pellets som börjat brinna.
Olyckor • Publicerad 9 september 2020
Släckningsarbetet vid sågverksbranden i Västergötland väntas pågå minst ett dygn. Arkivbild.
Släckningsarbetet vid sågverksbranden i Västergötland väntas pågå minst ett dygn. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Branden i Borgstena startade i ett stort förråd med spån och pellets, men spred sig sent på onsdagseftermiddagen via ett ventilationsrör till en produktionslokal på sågverket.

Under kvällen kunde räddningstjänsten få kontroll över branden i produktionslokalen, men förberedde sig för en lång insats för att bevaka förrådet, där spån och pellets ännu glödde.

Annons

– Det kommer pågå i ett antal dagar säkert, för det är en ganska stor spånhög. Så det blir en styrka på plats under natten, och en ganska lång insats för vår del, säger Per Fägersten, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Under eftermiddagen utfärdades ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten (VMA) till boende i området. Boende uppmanades stänga fönster och ventilation för att inte få in brandrök. Men till kvällen bedömdes faran vara över.

Räddningstjänsten fick ett automatlarm om branden vid 15-tiden på onsdagen. Flera anställda vid sågverket arbetar också på Borgstena räddningsvärn och kunde hjälpa till med släckningsarbetet.

Än är det inte klart vad som orsakat branden, men polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Ingen person kom till skada och räddningstjänsten bedömer inte heller att sågverket skadats av branden, utöver den lagerlokal som brunnit ned.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons