GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Goda framtidsutsikter för tusentals ingenjörer

Ericsson, Sweco, WSP, Vattenfall, Volvo AB och Volvo Cars behöver anställa minst 1 000 ingenjörer vardera nästa år, skriver tidningen .
Ekonomi • Publicerad 24 november 2021
Saab planerar att rekrytera 1|000 nyexaminerade ingenjörer under den kommande treårsperioden. Arkivbild.
Saab planerar att rekrytera 1|000 nyexaminerade ingenjörer under den kommande treårsperioden. Arkivbild.
Foto: David Magnusson / SvD / TT

21 stora ingenjörsarbetsgivare uppger att de behöver rekrytera fler ingenjörer nästa år jämfört med i år, enligt en enkät som tidningen Ingenjören genomfört.

50 företag har tillfrågats, varav 30 svarat. I svaren ingår både nya tjänster och ersättningsrekryteringar.

Trafikverket som har störst rekryteringsbehov bland de offentliga arbetsgivarna som har svarat på enkäten planerar att anställa mellan 750 och 1 000 ingenjörer nästa år. Statligt ägda Vattenfall planerar att rekrytera cirka 1 000.

Batteriföretaget Northvolt svarar att de behöver anställa minst 300 ingenjörer under 2022. Combitech, Skanska och Tyréns svarar att de behöver anställa mellan 300 och 400.

Saab AB siktar på att rekrytera 1 000 nyexaminerade ingenjörer under den kommande treårsperioden.

Sammanfattningsvis är efterfrågan av ingenjörer bred inom många olika inriktningar. De sex stora företagen som tillsammans vill anställa 6 000 ingenjörer söker kompetens inom energi, kraftöverföring, klimat- och samhällsomställning, datateknik, mjukvara, batteriteknik, informationsteknik samt teknisk fysik.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.