GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringsbildning i fokus på moderat toppmöte

Moderaternas partistyrelse har under fredagen hållit möte på partiets högkvarter i Stockholm.
Samtalen har bland annat handlat om "formen för en regeringsbildning", säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.
Politik • Publicerad 16 september 2022
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer möter medier utanför partiets riksdagskansli på fredagen.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer möter medier utanför partiets riksdagskansli på fredagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas Christofer Fjellner, ledamot i partistyrelsen, Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, och MUF-ordförande Matilda Ekeblad utanför Moderaternas riksdagskansli på fredagen.
Moderaternas Christofer Fjellner, ledamot i partistyrelsen, Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, och MUF-ordförande Matilda Ekeblad utanför Moderaternas riksdagskansli på fredagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Några detaljer i hur en sådan regering ska se ut vill han däremot inte ge.

Strömmer fick efter mötet, vid 15-tiden, bland annat frågan om man kommit fram till Liberalernas vara eller inte vara i en kommande regering.

– I grund och botten är det två delar som ska diskuteras nu. Det ena gäller politikens innehåll och det andra innehåller formen för en regeringsbildning. De diskussionerna pågår, säger Strömmer.

Ingen tidsram

Någon tidsram för när diskussionerna kan vara klara mellan de fyra partierna i högerblocket – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – vill han inte ge.

– Det finns en legitim förväntan hos svenska folket att det ska vara en regeringsbildningsprocess ska vara så skyndsam som det bara går. Samtidigt är det viktigt att det görs grundligt och ordentligt, det ska hålla i fyra år, säger han.

Han beskriver, precis som tidigare under dagen, diskussionerna som konstruktiva.

Vid 12-tiden sade Strömmer att man hade kommit framåt i förhandlingarna, utan att gå in på exakt vad det innebär.

– Det betyder inte att alla frågor är enkla. Det är det man ska prata om de kommande veckorna.

"Jag har sett Ulf, 58"

Vid 15-tiden hade flera toppmoderater synts lämna mötet, bland annat Johan Forssell, Matilda Ekeblad och Maria Malmer Stenergard. Senare meddelades att även partiledaren Ulf Kristersson lämnat platsen.

Flera medier har rapporterat om att Ulf Kristersson inte synts till i offentligheten sedan valresultatet stod klart. "Har du sett Ulf, 58", skrev Aftonbladet skämtsamt.

– Jag har sett Ulf, 58, kontrade Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark inför pressuppbådet efter mötet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.