Strömningsjättar splittrar i Toronto

Filmfestivalen i Toronto sätter ljuset på hur splittrad filmindustrin är när det gäller synen på strömningsjättarna.
Men skådespelarna i luftballongsdramat "The aeronauts" försvarar de nya makthavarna i branschen.
Film • Publicerad 9 september 2019
Felicity Jones poserar för en selfie när hon anländer till den kanadensiska premiären av "The aeronauts" vid Torontos internationella filmfestival.
Felicity Jones poserar för en selfie när hon anländer till den kanadensiska premiären av "The aeronauts" vid Torontos internationella filmfestival.Foto: MARIO ANZUONI/Reuters/TT

Hur ska tittarna ta del av film? Den frågan brottas filmindustrin med när strömningsjättar som Netflix och Amazon fått allt större betydelse.

Många filmvurmare, inte minst de som ansvarar för prestigefyllda filmfestivaler, anser att bioduk är ett måste, åtminstone en viss tidsperiod innan filmerna släpps på strömningstjänsterna.

Biopalats stoppar strömningsjättarna

Strömningsjättarna å sin sida verkar helst vilja skippa biolansering överhuvudtaget, och släppa sina alster direkt till kundbasen. Samtidigt vill de gärna ha chans på uppmärksamhet, priser och stjärnglans på de prestigefyllda galorna, som ofta kräver just biosläpp för att tillåta filmerna i tävlingskategorierna.

Filmfestivalen i Toronto är ett talande exempel. Där visar biopalatset Scotiabank Theatre inte några av Netflix och Amazons sammanlagt 15 bidrag över huvud taget. Biografföretaget hälsar att man föredrar att visa filmer från bolag som "förstår och uppskattar vikten av biosläppsmodellen".

Amazons kommande "The aeronauts", som visas på festivalen, kommer exempelvis bara gå på bio i två veckor i USA innan den släpps för strömning i december. Från början var planen att låta filmen, som handlar om en luftballongsexpedition 1862, att gå upp på bio den 1 november.

Skådespelarna till försvar

Skådespelarna Felicity Jones och Eddie Redmayne, som medverkar i filmen, försvarar dock strömningsjättarna.

Redmayne konstaterar på röda mattan att allt helt enkelt har förändrats, och att strömningen ger människor som bor långt från biografer möjlighet att ta del av filmerna.

– Men så klart så älskar jag upplevelsen av att sitta i ett mörkt rum med andra människor och bombarderas med berättelser som du upplever som en gemenskap, säger han.

Netflix drog sig exempelvis ur årets filmfestival i Cannes sedan organisatörerna stoppat bolagets filmer från att tävla.

– Jag har gjort så många filmer som bara aldrig blir sedda och det är så förtjusande att göra någonting som du vet är lättillgängligt och som människor över hela världen kommer att kunna se, säger Jones, som spelar våghalsig luftballongspilot i "The aeronauts".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.