Annons
Nyheter

Svenskt vaccin på gång mot fruktad hästsjukdom

Efter en 20 år lång process ser ett vaccin ut att vara på gång mot den svåra hästsjukdomen kvarka. Och det är ett svensk bolag som inväntar godkännande från EU-kommissionen.
Djur • Publicerad 18 juni 2021
Ett nytt svenskproducerat vaccin ska råda bot på hästsjukdomen kvarka. Arkivbild.
Ett nytt svenskproducerat vaccin ska råda bot på hästsjukdomen kvarka. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Andreas Andersson är vd på det börsnoterade svenska läkemedelsbolaget Intervacc. Pressbild.
Andreas Andersson är vd på det börsnoterade svenska läkemedelsbolaget Intervacc. Pressbild.Foto: Intervacc

Kvarka är en både smittsam och allvarlig infektionssjukdom som drabbar hästar över hela världen. Sjukdomen innebär att ridskolor, tävlingsstall och gårdar måste isoleras om hästar smittats, vilket både är stigmatiserande och får stora ekonomiska konsekvenser.

– Vi har hållit på i över 20 år med det här vaccinet så det är ett stort genombrott för oss, jätteviktigt för hästarna och en stor händelse för svensk biotech, säger Andreas Andersson, vd på läkemedelsbolaget Intervacc, som nu har fått ett positivt utlåtande från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Annons

Vaccinet är utvecklat med hjälp av dna-teknik och bioinformatik, och resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Karolinska institutet, Sveriges lantbruksuniversitet och Intervacc.

– Bakterier och virus är komplicerade organismer och fram till covid har det i snitt tagit ungefär tio år att få fram ett vaccin. I det här fallet har det tagit längre tid för att vi också har utvecklat tekniken, säger Andreas Andersson.

Drabbar luftvägar

Hästar drabbade av kvarka får feber, näsflöde, hosta och svullna lymfknutor som ofta utvecklas till variga bölder. På engelska kallas sjukdomen för "strangles" för att andningsvägarna kan svullna och hästen får svårt att andas.

– Som regel är sjukdomen inte dödlig, men hästarna blir väldigt dåliga och framför allt är sjukdomen oerhört smittsam. För stallägare som måste stänga ner hela verksamheten får det här förödande konsekvenser, säger Andreas Andersson.

Nya utbrott sker på ungefär 75 gårdar per år i Sverige. Sjukdomen är anmälningspliktig till Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt rekommenderar isolering i fyra–sex veckor efter sista symtom hos den sjuka hästen.

Något vaccin mot kvarka finns inte på den svenska marknaden. I Europa används ett äldre vaccin som injiceras i läppen på hästen, vilket enligt Andreas Andersson är ett ganska komplicerat handgrepp för en veterinär.

Global marknad

Efter EMA:s utlåtande väntas nu ett godkännande av det nya läkemedlet Strangvac från EU-kommissionen under årets tredje kvartal. Det är första gången EMA ger en rekommendation för godkännande av ett svenskt veterinärmedicinskt läkemedel.

Ambitionen på sikt är att samtliga hästar i landet ska vaccineras i ung ålder och sedan ingå i ett vaccinationsprogram som nu är fallet med hästinfluensa. Andreas Andersson ser också en global marknad.

– För ett vaccin ska få ordentlig spridning krävs att det är säkert, lätt att använda och har gott skydd. Kan man uppfylla de tre kriterierna finns alla förutsättningar. Det finns 60 miljoner hästar i världen i dag och en tredjedel av dem finns i vår primärmarknad; Europa, USA, Australien, Nya Zeeland och Mellanöstern, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons