Nyheter

Sverige föll – långt från kvartsfinal

Handboll Artikeln publicerades
Lukas Nilsson och Jerry Tollbring.
Lukas Nilsson och Jerry Tollbring.

För fyra år sedan blev det OS-silver – nu är det nära OS-fiasko.

Sveriges handbollsherrar föll mot Slovenien med 24–29 och har inte längre avancemanget i egna händer.

Tre matcher, tre förluster. OS har verkligen inte börjat på bästa sätt för Sverige.

Efter förlusterna mot Tyskland i öppningsmatchen (29–32) och mot Egypten (25–26) var matchen mot Slovenien något av en nyckelmatch för svensk del i jakten på en kvartsfinalplats.

Trots att Slovenien inlett turneringen starkt med två raka segrar hade Sverige hopp, eftersom man redan besegrat slovenerna två gånger i år – dels i EM i januari och dels i OS-kvalet i april.

  Efter matchen mot Egypten pratade Sverige om att spelet behövde höjas i samtliga lagdelar. Och det började bra. Sverige öppnade matchen i Future Arena bäst och fick en tidig tremålsledning. Men när slovenerna väl kommit igång blev 5–2 snabbt 5–5, och sedan började trasslet för svensk del.

  Sverige hade svårt att få till anfallsspelet när Slovenien gick upp högt med tre spelare i försvaret. Passningarna satt inte och Slovenien kunde flera gånger sno bollen och kontra.

  Slovenien drog på sig många utvisningar i den första halvleken, men Sverige hade svårt att utnyttja det i spel sex mot fem och fick aldrig en större lucka än två mål. Just föra paus kunde Slovenien gå om igen och Sverige låg under med 13–14 efter 30 minuter.

  Det svenska anfallsspelet fungerade inte bättre i andra halvlek och Sverige stod för en hel del tekniska fel och missar. Den slovenska ledningen växte stadigt och vid ställningen 16–21 missade till och med Jerry Tollbring, som dittills varit hundraprocentig under OS, en straff.

  Slovenien jobbade ihop till en sexmålsledning efter 42 minuters spel och höll sedan det avståndet mer eller mindre hela matchen. Förlustsiffrorna blev till slut 24–29.

  Sverige har kvar att möta Polen och hemmanationen Brasilien och måste vinna båda samtidigt som flera andra resultat måste spela dem i händerna för att det ska bli kvartsfinal.