Annons
Nyheter

Sverige lyfter gasläckorna i Europeiska rådet

Sverige begär att sabotagen mot Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka.
Politik • Publicerad 29 september 2022
Regeringen har begärt att sabotagen mot gasledningarna Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka. Arkivbild.
Regeringen har begärt att sabotagen mot gasledningarna Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi behöver diskutera vad det betyder i det här säkerhetspolitiska läget, säger hon.

Även om det för närvarande inte levereras någon gas i de båda ledningarna, så har det som inträffat betydelse för energisystemet framåt, framhåller Magdalena Andersson.

Annons

Det faktum att händelsen tas upp i FN:s säkerhetsråd på fredagen gör att det finns en säkerhetspolitisk kontext som ger anledning att frågan även lyfts på det Europeiska rådets möte, anser hon.

Det hålls på torsdag och fredag nästa vecka i Prag, eftersom Tjeckien för närvarande är ordförande i rådet.

Enligt Magdalena Andersson har regeringen inte fått någon ytterligare information som gör att bilden kring det inträffade har klarnat.

– Det kommer att vara svårt så länge det läcker ut gas, säger hon.

Många länder har redan erbjudit Sverige teknisk assistans och regeringen har säkerställt att de ansvariga myndigheterna vet om att det finns möjlighet att begära assistans, enligt Magdalena Andersson.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel dag när Europeiska rådets möte hålls i nästa vecka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons