Annons

Sverige skickade falsk officer till Nato

Försvar • Publicerad 14 januari 2020
Försvarsmakten befordrade den falska officeren och skickade honom till Nato. Arkivbild.
Försvarsmakten befordrade den falska officeren och skickade honom till Nato. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Försvarsmakten skickade den falska officer, vars militära karriär nu är föremål för utredning, på tjänstgöring som stabsofficer vid Natohögkvarteret Shape i Belgien, rapporterar Dagens Nyheter.

Mannen hade med påhittade meriter tilldelats majors grad, men när Natotjänsten förlängdes befordrades han tillfälligt av svenska försvaret till överstelöjtnant för att kunna arbeta med utländska militärer av högre rang.

Annons

– Det är naturligtvis inte bra att det som har skett har skett. Vi ska ju skicka riktiga officerare till de här befattningarna och naturligtvis säkerställa att vi har rätt kompetens på personalen, säger Carl-Axel Blomdahl, försvarets utredare, till tidningen.

Den falska officeren slutade vid Nato 2013. Fem år senare avslöjades meritbluffen av Kustbevakningen, där mannen då hade en säkerhetsklassad chefsbefattning. Trots att försvaret larmats handplockades han i somras till en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons