Annons
Nyheter

Svinpesten: Jägare kan få betalt för fynd

Djur • Publicerad 11 september 2023
Diskussioner pågår för att jägare som deltar i sökandet efter pestsmittade vildsvin ska kunna få ersättning. Arkivbild.
Diskussioner pågår för att jägare som deltar i sökandet efter pestsmittade vildsvin ska kunna få ersättning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Jägare som deltar i sökandet efter vildsvin som dött eller smittats av afrikansk svinpest kan i framtiden få betalt för sina insatser, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det diskuteras kring en slags premie som en möjlighet, att man kan få en viss summa när man har hjälpt till att hitta ett kadaver, säger Sveriges chefsveterinär Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket till Ekot.

Annons

Hittills är det frivilliga jägare som deltagit i sökandet men eftersom det väntas pågå en längre tid tror Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland, att jägarna måste få ersättning.

– Långsiktigt tror jag nog att det här måste vara arvoderat, säger han till radion.

Lena Hellqvist Björnerot betonar att det inte är klart med en eventuell ersättning än men att diskussioner förs med ansvarigt departement.

– Vi håller på och jobbar med frågan och hoppas att vi ska hitta en lösning på den, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons