Annons
Nyheter

Svinsöket breddas – hundratals jägare kallas in

Djur • Publicerad 15 september 2023
Hundratals jägare kommer att leta vildsvin. Arkivbild.
Hundratals jägare kommer att leta vildsvin. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppemot 500 jägare väntas i helgen delta i sökinsatserna efter pestsmittade vildsvinskadaver. Insatsen blir därmed den största som hittills genomförts under svinpestutbrottet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Tidigare har sökinsatserna huvudsakligen riktat in sig på det så kallade "kärnområdet", det vill säga det område utanför Fagersta där svinpestsmittade kadaver hittats. Nu breddas sökandet till hela det nära 1 000 kvadratkilometer stora restriktionsområdet i Västmanland och Dalarna.

Annons

Förhoppningen att få en bättre bild av smittans utbredning.

– Det som vore positivt ur allas synvinkel är så klart om man inte hittar kadaver som är smittade utanför det område där man hittills hittat kadaver. Ju mer begränsat det är, desto lättare kommer det bli att bekämpa, säger Karl Ståhl, statsepizootolog, till Ekot.

Statens veterinärmedicinska anstalt har hittills konstaterat 20 fall av afrikansk svinpest i området.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons