Sydafrika och Nigeria lappar ihop vänskapen

Sydafrika/Nigeria • Publicerad 7 september 2019
Plundrare vid en förstörd butik i utkanten av den sydafrikanska staden Johannesburg. Arkivbild.
Plundrare vid en förstörd butik i utkanten av den sydafrikanska staden Johannesburg. Arkivbild.Foto: AP/TT

Nigerias president Muhammadu Buhari väntas i nästa månad avlägga ett statsbesök i Sydafrika.

Besöket är en direkt följd av den gångna veckans främlingsfientliga våld i Johannesburg, som i stort riktas mot affärsrörelser ägda av nigerianer. I Nigeria har händelserna i Sydafrika lett till hämndattacker mot sydafrikanska medborgare.

Enligt det sydafrikanska presidentkansliet är syftet att förstärka de redan "starka banden länderna emellan och gemensamt utveckla och finna svar på de utmaningar som människor och företag i Sydafrika och Nigeria utsätts för".

Minst tio människor har mist livet i oroligheterna och hundratals butiker har förstörts. Över 420 personer har gripits i samband med våldet.

Oroligheterna avtog i slutet av den gångna veckan men en diplomatisk kris blossade då upp mellan Sydafrika och Nigeria. Bland annat beslöt Nigeria att ställa in sin medverkan i ett ekonomiskt forum i Sydafrika.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.