Talibanerna varnar afghaner inför valet

Afghanistan • Publicerad 6 augusti 2019
Afghanska kvinnor deltar i ett kampanjmöte för president Ashraf Ghani, som söker nytt förtroende i september.
Afghanska kvinnor deltar i ett kampanjmöte för president Ashraf Ghani, som söker nytt förtroende i september.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Talibanrörelsen varnar afghaner för att delta i valsammankomster och hotar med att attacker kan ske inför det planerade presidentvalet i september.

Talibanerna skriver på sin hemsida att de kommer att "motsätta sig den här teatern och skenprocessen" fullt ut.

Beskedet kommer samtidigt som samtal pågår i Qatars huvudstad Doha mellan USA och talibanerna, för att få ett slut på nästan 18 år av krig i Afghanistan.

Tidigare val har skakats av flera blodiga dåd från talibanerna och andra rebellgrupper i landet, allt för att underminera den bräckliga afghanska demokratin. Upptakten inför valet den 28 september har inte varit något undantag, och juli blev den blodigaste månaden i Afghanistan sedan maj 2017 då 1 500 civila skadades eller miste livet, enligt FN.

Många observatörer tror att valet kommer att skjutas fram på nytt – det har redan skett två gånger – för att om möjligt ge tid för en fredsuppgörelse mellan USA och talibanerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.