Annons
Nyheter

Tecken på lugnare bostadsmarknad

Ekonomi • Publicerad 2 juni 2021
Prisökningen på framför allt villor bromsade in i maj, enligt SBAB:s och Boolis prisindex. Arkivbild.
Prisökningen på framför allt villor bromsade in i maj, enligt SBAB:s och Boolis prisindex. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Bostadspriserna fortsatte överlag uppåt i maj. Men prisökningstakten har avtagit, framför allt för villor, enligt SBAB:s och Boolis boprisindex.

Under maj steg lägenhetspriserna mest i Malmö med omnejd, upp 1,3 procent, enligt indexet. I Storstockholm och Storgöteborg gick lägenhetspriserna upp med 0,6 procent. I mellersta Sverige sjönk priserna med 0,4 procent.

Annons

Villapriserna ökar i samtliga regioner, men förutom i norra Sverige bromsar ökningstakten in. I maj steg villapriserna i Storstockholm med 0,9 procent, vilket kan jämföras med en ökning på 4,3 procent i april.

"Sverige öppnar nu upp allt mer efter att smittspridningen gått ned och om det medför en viss tillbakagång till mer normala konsumtionsmönster bör vi förvänta oss en betydligt mer dämpad utveckling på bostadsmarknaden de kommande månaderna", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Indexet baseras på alla bostadsförsäljningar registrerade på Booli i maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons