Annons

Nu börjar lönematchen för svensk arbetsmarknad

Fackens krav kostar fyra procent, enligt industrins arbetsgivare.
Rond ett är inledd i 2020 års avtalsrörelse. Och som vanligt låter det som om parterna kommer från olika planeter.
Arbetsmarknad • Publicerad 20 december 2019
Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.
Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.Foto: Karin Wesslen/TT
"Nu börjar rond ett i avtalsrörelsen". Marie Nilsson (mitten), ordförande för IF Metall, beskriver processen, här flankerad av Martin Linder, Unionen, och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.
"Nu börjar rond ett i avtalsrörelsen". Marie Nilsson (mitten), ordförande för IF Metall, beskriver processen, här flankerad av Martin Linder, Unionen, och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.Foto: Karin Wesslen/TT

– Skuggboxningen inför avtalsrörelsen 2020 är över, inleder IF Metalls ordförande Marie Nilsson på en pressträff där fack och arbetsgivare i industrin på allvar sparkar igång avtalsrörelsen.

Industrins förhandlingar är viktiga för så många fler. Det är där det så kallade lönemärket ska sättas enligt gängse regler som de allra flesta facken har skrivit under på – en nivå som sedan blir riktkarl för hela arbetsmarknaden.

Mer än noll

Annons

De fackliga kraven är i stort redan kända. Förutom de rena lönekraven på tre procent har industrifacken önskemål om ytterligare avsättningar till deltidspension. Dessutom vill LO-förbundet IF Metall i enlighet med LO-överenskommelsen se en låglönesatsning.

– Kravnivån landar på fyra procent. Det är en omfattning långt över vad den konkurrensutsatta industrin kan bära, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg på en pressträff.

Själv vill han inte nu ange vad arbetsgivarna kan erbjuda, men det är inte noll i alla fall.

– Men det handlar om låga eller inga kostnadsökningar, säger han.

Olika bilder

Arbetsgivarna pekar på sämre tider, speciellt i industrin där produktionen väntas sjunka närmsta året.

– Men det är en avmattning från höga nivåer, vi ser ingen lågkonjunktur i sikte, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

Hon nämner också att ingenjörerna för första gången hittills kräver individgarantier. Avtalet fungerar dåligt, för många blir utan påslag, enligt henne.

– Åtta procent av medlemmarna får noll eller nästan inget, det tycker vi är helt orimligt, säger Ulrika Lindstrand.

Det viftas delvis undan av Teknikföretagens tillförordade förhandlingschef Tomas Undin. Med en så het arbetsmarknad för ingenjörer borde de som känner sig förfördelade kunna byta jobb, resonerar han.

Sista mars löper det gamla avtalet ut, då är tanken att det nya ska finnas på plats.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons