Annons
Nyheter

Teknikföretagen: Lång väg kvar till det normala

Det ser ljusare ut för teknikföretagen.
Ekonomi • Publicerad 3 september 2020
Coronakrisen är ett stort svart moln över framtidsutsikterna för Teknikföretagens medlemmar, enligt en färsk konjunkturbarometer. Arkivbild.
Coronakrisen är ett stort svart moln över framtidsutsikterna för Teknikföretagens medlemmar, enligt en färsk konjunkturbarometer. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Affärsläget har tillfälligt förbättrats och orderingång, kapacitetsutnyttjande och efterfrågan på arbetskraft ökar från låga nivåer, skriver Teknikföretagen i sin barometer för tredje kvartalet.

Men det är lång väg kvar till ett normalt affärsläge och en ökning av produktion i årstakt, visar barometern.

Annons

– Det värsta fallet ligger troligtvis bakom oss, men att säga att "nu är allting över", eller att allt är normalt igen, det stämmer absolut inte, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Trafikföretagen.

Barometern indikerar att produktionsnivån visserligen kommer att öka mellan andra och tredje kvartalet i år, men jämfört med tredje kvartalet i fjol kommer produktionsnivån vara oroväckande låg, enligt undersökningen.

Även om värdena ökar är utgångsläget långt ifrån normalnivån, förklarar Kinnwall.

– Återhämtningen drog i gång i maj, juni, från väldigt låga nivåer. Den fortsatte uppåt under juli. Men vi befinner oss i en lågkonjunktur, långt ifrån var vi skulle ha varit utan krisen och innan krisen.

Det kommer att dröja innan något normalläge uppnås. Det kan handla om år – om den värsta krisen är över, enligt Kinnwall.

– Vår bästa gissning nu är att vi långsamt kommer att gå tillbaka mot ett normalt konjukturläge igen, och vara i normalläge 2022. Men det bygger på att vi inte får nya lockdowns eller hårda restriktioner. Då kan det spåra ur en gång till.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet omfattar bedömningar från 521 företag, med en försäljning på sammanlagt 823 miljarder kronor, varav 81 procent på export.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons