Annons
Nyheter

Terroroffer kan missa ersättning

Brott • Publicerad 14 juni 2021
Blommor för att hedra de fem människor som dödades och det tiotal som skadades vid attentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Arkivbild
Blommor för att hedra de fem människor som dödades och det tiotal som skadades vid attentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Personer som utsattes för terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 kan gå miste om brottsskadeersättning som de har rätt till.

136 personer har fått brottsskadeersättning efter terrordådet, men enligt domen finns ytterligare 25 oidentifierade personer som sannolikt också har rätt till ersättning.

Annons

För att få sin sak prövad måste dessa personer ansöka hos Brottsoffermyndigheten senast den 28 juni i år.

För de som enligt domen utsattes för försök till mord på Drottninggatan har tingsrätten hittills gjort bedömningen att ersättningen ska vara mellan 125 000 och 150 000 kronor. För de som utsattes för framkallande av fara har ersättningen varit 30 000–40 000 kronor.

Totalt har drygt 11 miljoner kronor betalats ut. Gärningsmannen har inte kunnat betala något skadestånd ur egen ficka.

Rakhmat Akilov dömdes 2018 till livstids fängelse och livstids utvisning för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons