1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tidigare CIA-agent dömd för spioneri åt Kina

En tidigare agent vid underrättelsetjänsten CIA, som kan ha ödelagt USA:s underrättelseinhämtning i Kina, har dömts till 19 års fängelse.
Jerry Chun Shing Lee åtalades för att mot betalning ha börjat lämna över hemligstämplad information till kinesiska agenter efter att ha flyttat till Hongkong 2010.
En tidigare agent vid den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har dömts till 19 års fängelse i USA för att ha spionerat åt Kina. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

– Lee förrådde sitt eget land och försatte sina tidigare kollegor i fara, säger Timothy Slater, biträdande chef vid FBI:s kontor i Washington.

Jerry Chun Shing Lee, nu 55 år gammal, jobbade på CIA mellan 1997 och 2004. Han greps i New York i januari i fjol. Då hade CIA under en tid försökt hitta en mullvad inom sina egna led, har The New York Times rapporterat. Tidningen rapporterade 2017 att drygt tio av USA:s informatörer i Kina hade dödats och att minst sex andra fängslats.

Åklagarna och CIA anklagade aldrig Lee direkt för att ha förrått agentnätverket, och har inte öppet medgett att det har ödelagts, vilket har hävdats av flera underrättelseexperter.

I maj erkände sig Lee skyldig till en av åtalspunkterna, som rörde planer på att överlämna information till en utländsk regering. Men han har fortsatt att hävda att det aldrig har bevisats att han verkligen gav uppgifterna till kineserna eller att han har tagit emot motsvarande drygt åtta miljoner kronor i utbyte.

Läs mer

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Sport

Sabovic: ”Visste att vi skulle slå dem”

Tog historik seger mot BK Häcken – tvåa i allsvenskan

Allsvenskan

Mjällby höll undan – vann mot Häcken

Läs Blekingesports direktrapportering i efterhand

Sport

Anton Nilsson: ”Känslorna brann i KDFF, det syntes och det hördes.”

”Ett kvitto på vad som komma skall”

Kristianstad

Stort antal döda änder i centrala Kristianstad

Den märkliga upptäckten gjordes mitt i natten.

Brott

Brott: En till sjukhus efter grov misshandel – hade stickskada i bröstet

Hittades i trappuppgång