Annons
Nyheter

Tillsynen av nya pandemilagen i gång

Tydlig skyltning och minst tio kvadratmeter per besökare.
Pandemilagen ställer höga krav på landets butiker – som nu börjat granskas av de olika länsstyrelserna.
Covid-19 • Publicerad 15 januari 2021
Max 5 kunder är det som tills vidare gäller i en av butikerna i köpcentrumet Emporia i Malmö. Arkivbild.
Max 5 kunder är det som tills vidare gäller i en av butikerna i köpcentrumet Emporia i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft i söndags.

I samband med det började också nya föreskrifter att gälla för bland annat butiker och gym, som nu måste räkna ut ett maxantal som får vistas i lokalen samtidigt och se till att varje besökare har minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Annons

De senaste dagarna har också de fysiska kontrollerna kommit i gång på flera håll.

– Vi är cirka 25 personer i olika grupper som jobbar totalt med detta just nu, säger Lars Sandahl, tillförordnad enhetschef på enheten för pandemitillsyn vid länsstyrelsen i Skåne.

– Vi har fokuserat på butiker nu i början och besökte nog ett hundratal i torsdags till exempel.

Första intrycket "positivt"

Verksamheter som inte följer föreskrifterna hotas i värsta fall av stängning. Tillsynens syfte är dock först och främst att informera och bidra med råd och stöd, poängterar Lars Sandahl.

– Syftet som vi hela tiden har framför oss är att bidra till minskad smittspridning, inte att i första hand gå i gång med viten eller nedstängningar, det är ju en extremåtgärd, säger han.

– Det viktiga är ju att handlare känner till det här och kan informera sina kunder, säger han.

TT: Hur har det sett ut när ni varit ute i olika butiker hittills?

– Det har sett bra ut, det är ett stort engagemang från handlarna. Fältpersonalen har blivit väldigt positivt bemötta av handlare som verkligen vill visa vad de har gjort för att följa föreskrifterna.

– Så första intrycket är väldigt positivt.

"Överlag bra"

Samma signaler kommer från länsstyrelsen Stockholm, där tillsynen också kommit i gång under veckan.

Annons

– Vi har varit ute i veckan och framför allt fokuserat på att informera om det nya regelverket. Hittills har vi fokuserat på att besöka handelsplatser, säger Emelie Nyman, presskommunikatör vid länsstyrelsen i Stockholm.

– Hittills är intrycket att verksamhetsutövarna har varit förberedda på det nya regelverket och har vidtagit åtgärder.

Länsstyrelsen Stockholm skriver till TT att man har besökt ett 60-tal verksamheter och att det inte har resulterat i något föreläggande, vite eller stängning.

Länsstyrelsen Västra Götaland inledde sin tillsyn under fredagen, då köpcentrum och gallerior i exempelvis Borås, Göteborg, Skövde och Uddevalla fick besök.

– Överlag har det sett bra ut, sedan finns det enstaka butiker som avviker. De brister som finns är att man möjligen måste fundera på hur man räknat ut maxantal och tagit i med lite för mycket folk, säger Lotta Sahlin Skoog, tillsynsstrateg vid länsstyrelsen Västra Götaland.

Handeln har varit huvudfokus, men Lotta Sahlin Skoog upplever att det finns andra verksamheter som har problem.

– Vi har fått mycket anmärkningar när det gäller gym. Det kan vara något att titta på framöver.

Trögt i början

Den så kallade pandemilagen skulle från början träda i kraft den 15 mars, men tidigarelades efter kritik till den 10 januari.

Den ändrade tidsplanen har gjort att tillsynen av de nya föreskrifterna gått lite trögt i början.

Bland annat rapporterade Sveriges Radio Ekot tidigare i veckan om att bara fyra av 15 länsstyrelser som radion varit i kontakt med då hade kommit i gång med de fysiska kontrollerna.

Annons

Samtidigt är det dock en till stor delar helt ny organisation som med kort varsel måste tas fram, påpekar Johanna Hänninen, tillsynschef på länsstyrelsen Jönköping.

– Vi har första veckan fokuserat mycket på organisationen, men har också kommit gång med att ge råd och svara på frågor, säger hon till TT.

– Tillsynen ute på plats börjar vi med nästa vecka. Det är ju att ta fram en helt ny enhet, det är inget man i vanliga fall gör på några dagar.

Fakta: Pandemilagen

Den tillfäliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons