Annons
Nyheter

Sju döms för inblandning i stor knarkhärva

På olika platser i Skaraborg hittades både vapen och stora mängder narkotika.
Nu döms sju personer, varav en man till över tio års fängelse, för inblandning i knarkhärvan.
Brott • Publicerad 8 maj 2023
Skaraborgs tingsrätt meddelade på måndagen dom i en stor knarkhärva. Arkivbild.
Skaraborgs tingsrätt meddelade på måndagen dom i en stor knarkhärva. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

En man i 40-årsåldern, som beskrivits som huvudmannen i härvan, döms till tio år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

"(Mannen) har haft den ledande och styrande rollen i narkotikabrottsligheten som målet gäller. Det är han som har haft kontakt med den eller de som har försett honom med vapen och narkotika", skriver tingsrätten.

Annons

Totalt åtalades sju män och en kvinna för inblandning i härvan, som enligt åklagaren har kopplingar till andra, större narkotikamål som avgjorts tidigare.

Sju av dem döms nu i Skaraborgs tingsrätt. Utöver huvudmannen döms ytterligare fyra personer till fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Straffen blir på mellan tre och åtta års fängelse.

Två personer döms till skyddstillsyn för flera fall av narkotikabrott.

En man som stod åtalad för grovt penningtvättsbrott frikänns helt.

Flera av dem greps i samband med att polisen slog till mot olika platser i Skaraborg under sommaren i fjol. Då hittades bland annat två kulsprutepistoler, ammunition och stora mängder narkotika.

Enligt åklagaren har ännu mer narkotika transporterats till olika platser i Sverige. Bland annat misstänks en av de åtalade ha hämtat 150 kilo cannabisharts i närheten av Helsingborgs hamn, och sedan transporterat det vidare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons