Annons
Nyheter

Tio års fängelse för "tortyrlikt" våld vid rån

Tre män döms till tio års fängelse för försök till mord och grovt rån i en bastulokal i Falun hösten 2022.
Brott • Publicerad 11 maj 2023
Falu tingsrätt dömer männen till tio års fängelse. Arkivbild.
Falu tingsrätt dömer männen till tio års fängelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Brottsoffret utsattes enligt domen för allvarligt våld med bland annat avslagna flaskhalsar och fick kraftigt blödande sårskador på halsen och i huvudet. Ett av huggen var bara någon eller några centimeter från kroppspulsådern i offrets hals och ett annat stort blodkärl, enligt rättsintyget.

Mannen lämnades efter överfallet ensam kraftigt blödandes i lokalen och Falu tingsrätt bedömer att det fanns en påtaglig risk för att mannen kunde ha dött. Offret rånades även på bankkort och mobiltelefon och tvingades lämna ifrån sig koderna till dessa.

Annons

"När det gäller fängelsestraffets längd och det skadestånd som männen ska betala till målsäganden har vi beaktat att männen har utsatt målsäganden för mycket allvarligt våld och att det varit fråga om ett utdraget händelseförlopp med närmast tortyrliknande inslag", säger lagmannen Johan Rosén i ett pressmeddelande.

Männen ska även betala skadestånd på 190 000 kronor till brottsoffret. En av de dömda ska utvisas efter avtjänat straff.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons