Annons
Nyheter

Elever kidnappade – blodigt fritagningsförsök

Beväpnade angripare har fört bort fler ett okänt antal elever från en internatskola i nordvästra Nigeria.
Flera lärare kidnappades också och en polis dödades, uppger polis och militär.
Nigeria • Publicerad 18 juni 2021
Kidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Bilden är från en skola i delstaten Zamfara, där ett stort antal flickor fördes bort i februari i år. Arkivbild.
Kidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Bilden är från en skola i delstaten Zamfara, där ett stort antal flickor fördes bort i februari i år. Arkivbild.Foto: Ibrahim Mansur/AP/TT

Attacken ägde rum på fredagen i delstaten Kebbi, som gränsar mot Niger och Benin.

Militär lyckades senare frita två lärare och fem elever, skriver AFP. Fritagningen skedde efter en sammandrabbning med kidnappare. En elev hittades död av militär.

Annons

"Fritagningen skedde efter en hård eldstrid", skriver landets säkerhetsstyrka i ett uttalande.

De första uppgifterna från lärare på skolan har fler än 80 elever och fem lärare kidnappats.

Enligt militären hade kidnapparna delat upp sig i två grupper efter att ha stormat skolan och fört med sig lärare och elever.

Kidnappningar av stora grupper av skolelever och andra barn är vanliga i Nigeria, särskilt i landets nordvästra och centrala delar, som har stora problem med kriminella gäng som också plundrar byar och stjäl boskap. Motivet är ofta ekonomiskt, eftersom gärningsmännen hoppas få staten att betala ut stora lösesummor tack vare den stora medieuppmärksamhet som kidnappningarna leder till.

Uppgifter från nigerianska myndigheter är ofta mycket osäkra, och uppgifter som senare visar sig felaktiga sprids regelbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons