Annons

Skolchefen efter dödsfallet: "Vi är i chock"

Eleverna på naturbruksgymnasiet i Skåne är i sorg.
På söndagen omkom deras skolkamrat – en 17-årig flicka – när hon blev omkullsprungen av sin häst.
Olyckor • Publicerad 3 februari 2020
Minnesplats vid hästhagen vid naturbruksgymnasiet i Bollerup i Skåne efter att en 17-årig flicka omkommit i en olycka när hon skulle hantera sin häst.
Minnesplats vid hästhagen vid naturbruksgymnasiet i Bollerup i Skåne efter att en 17-årig flicka omkommit i en olycka när hon skulle hantera sin häst.Foto: Johan Nilsson/TT
"Vi är i chock", säger Simon Blixt, vd och skolchef för Bollerups naturbruksgymnasium.
"Vi är i chock", säger Simon Blixt, vd och skolchef för Bollerups naturbruksgymnasium.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid hästhagen ligger det mängder av blommor och ljuslyktor bildar ett hjärta. Det var här som en 17-årig flicka på söndagskvällen omkom i en olycka, som inträffade när hon skulle leda sin häst ur hagen.

– Det är extremt tungt. Vi är i chock, men vi finns här för varandra, säger Simon Blixt, vd och skolchef, till TT.

"Som en familj"

Annons

Skolan är specialiserad på bland annat ridning och 250 elever bor på internatet på Bollerup naturbruksgymnasium i Tomelilla kommun i Skåne. Runt 80 personer ingår i personalstyrkan.

– Vi umgås en stor del av vår vakna tid tillsammans. Det är som en familj och det är hos varandra som vi söker stödet också, säger Blixt.

Efter olyckan samlades de elever som var på plats under söndagen i skolans matsal och även en kyrka i området höll öppet. På måndagen hölls en minnesstund med elever och personal.

– Vi finns här för eleverna hela dagen och jag vet att några elever planerar att rida en minnesritt.

Simon Blixt uppger att olyckan skedde på skolans område, men att det inträffade utanför skoltid och att det var flickans egna, inackorderade, häst som hon hanterade.

– Hästen har reagerat av någon anledning och sprungit över henne, som vi förstår det. Det är en rutinsituation för hästägare, men hästar är djur och vi vet alla att det finns ett moment av risk, säger Simon Blixt.

Förebyggande arbete

Polisen har gjort bedömningen att det rör sig om en olycka och inget brott misstänks. Skolan ska utreda händelsen närmare.

– Vi jobbar alltid med förebyggande och riskminimerande arbete. Självklart kommer vi att titta på detta också. Vi ser inget omedelbart som vi behöver göra i dag. I dag behöver vi hantera oss själva och våra elever, och våra tankar finns hos de anhöriga, säger Blixt.

Skolchefen uppger att det inte finns några planer på att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket.

Vid dödsfall eller svår skada i samband med ett arbetes utförande måste en arbetsgivare informera Arbetsmiljöverket om händelsen. Skyldigheten att anmäla kan även omfatta andra situationer än när någon uttryckligen har fördelats en arbetsuppgift, uppger Arbetsmiljöverket för TT.

Arbetsmiljöverket ska ta kontakt

Annons

I oklara situationer kan det behövas en hel del utredning innan det går att slå fast om anmälningsplikt råder eller inte och en bedömning måste göras i varje enskilt fall.

"Det går därför inte att generellt ange att olyckor som inträffar på skolområde, men utanför skoltid och med egen häst aldrig behöver vara föremål för en anmälan eller tvärtom, det vill säga alltid ska anmälas", skriver Andreas Renlund, jurist på Arbetsmiljöverket, till TT.

Myndigheten har fått kännedom om olyckan på Bollerup naturbruksgymnasium via media och har för avsikt att inom kort kontakta gymnasiet för att samla in uppgifter kring händelsen – oavsett om en anmälan inkommer eller inte.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons