Annons
Nyheter

Toppolitiker ber om ursäkt för tragedin i Seoul

Politikern Lee Sang-Min, som ansvarar för säkerhetsfrågor i Seoul, har som första toppolitiker bett om ursäkt för trängseln som uppstod under halloween. 150 människor miste livet när kaos uppstod i trånga gränder som var packade med människor.
Sydkorea • Publicerad 1 november 2022
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol hedrar offren som dog i lördagens kaos i stadsdelen Itaewon i Seoul.
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol hedrar offren som dog i lördagens kaos i stadsdelen Itaewon i Seoul.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

– Jag skulle vilja ta tillfället i akt att be om djupaste förlåtelse till allmänheten, säger Lee Sang-Min.

Han lovar att utreda vad som orsakade händelsen och att säkerställa att en katastrof av liknande magnitud aldrig ska kunna inträffa igen.

Annons

Polisen, som fått kritik för att ha varit för få på plats, erkände under gårdagen att misstag gjorts under händelsen.

I Sydkorea är bevakningen under demonstrationer och sammankomster normalt massiv, och inte sällan är poliserna fler än antalet deltagare. Men i stadsdelen Itaewon, i Seoul, där katastrofen inträffade under halloween befann sig endast 137 poliser, medan runt 6 500 bevakade en demonstration med runt 25 000 deltagare på andra sidan stan, enligt lokala medier.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol sade under ett regeringsmöte på tisdagen att landet måste förbättra sitt system för att hantera stora folksamlingar.

– Människors säkerhet är viktig, oavsett om det är ett organiserat evenemang eller inte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons