Trafikverket kapar levande landmärke

Trafik • Publicerad 6 september 2019
Den vandaliserade E4-eken vid Björklinge tas bort. Arkivbild.
Den vandaliserade E4-eken vid Björklinge tas bort. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Eken har stått pall både motorsågsangrepp och eldningsförsök, men nu ska landmärket på E4:an vid Björklinge norr om Uppsala bort. Det har Trafikverket beslutat, skriver flera lokala medier.

Trädet har sedan 2007, när E4 fick sin nya dragning, haft en egen plats i mittremsan. Nu klarar inte eken mer, konstaterar länsstyrelsens trädexperter, som säger att eken snart kommer att dö.

– Trädet har tagit stryk av att stå mitt på en motorväg – det är inte är optimalt med asfalten, saltet på vintern och avgaserna, säger Trafikverkets projektledare Anders Jordeby till .

Det utsatta läget i kombination med vandalisering gör att det 200 år gamla trädet utgör en säkerhetsrisk för alla förbipasserande bilar, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Eken kommer att sågas ner någon gång i september.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.