Ryan Lasch rekordman när Frölunda vann

Ishockey Artikeln publicerades
Frölundas Ryan Lasch under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda och Linköping i Scandinavium inför 8|549 åskådare.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Frölundas Ryan Lasch under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda och Linköping i Scandinavium inför 8|549 åskådare.

Tredje gången gillt för Frölunda. Till slut står regerande mästarna som segrare igen efter att ha besegrat Linköping med 4–0. Och Frölundas passningsvirtuos Ryan Lasch blev historisk. Med två assist är han nu den nordamerikanska spelare som gjort flest poäng i SHL:s historia.

Det har varit mycket oro i Frölundas läger efter två raka förluster. Frölunda kom till spel med tre nya kedjeformationer och med kniven mot strupen. Efter förlust mot Brynäs och HV71 var pressen stor på göteborgarna.

Men när det gällde klev de stora spelarna fram. En av dem var Ryan Lasch. Frölundas tränare Roger Rönnberg öser beröm över amerikanen.

– Det är jättekul att Lasch blir bäste nordamerikan i SHL:s historia. Men mer imponerande är hans ledarskap, hur han får kedjekollegan Jakob Peterson att spela i dag. Det är stort ledarskap, något jag uppskattar hos Ryan mer än hans hockeyspel, säger Roger Rönnberg.

Lasch har nu under sin tid i Frölunda, och tidigare Växjö och Södertälje, gjort 244 poäng, två mer än den tidigare ledaren Tom Bissett. Att det är förmågan att spela fram sina medspelare som gör honom till rekordman bekräftas av statistiken. Av de 244 poängen är 189 assistpoäng.

Magisk klubba

Frölundatränaren hade placerat Jakob Peterson tillsammans med Lasch och Simon Hjalmarsson i en ny formation. Och den levererade. Två mål, där Hjalmarsson gjorde det ena, Peterson det andra och Lasch med sin magiska klubba assisterade till båda.

– Vi hade så många chanser. Vi kunde gjort tio idag, säger Lasch och öser beröm över sina kedjekamrater.

– Hjalle (Simon Hjalmarsson) och jag läser varandra bra. Han är stark som center. Och Jakob steg fram i dag i vår kedja. Han spelade det bästa jag sett honom spela sidan slutspelet i fjol. Jag var stolt över honom.

Och rekordet bryr han sig inte så mycket om.

– Jag är inte den som jaga rekord. Att vinna med laget är mycket roligare för då kan du fira tillsammans med alla de andra spelarna – länge, skrattar han.

Upp för trappan

Efter säsongens första seger är Roger Rönnberg i alla fall lite nöjd.

– Från andra perioden och framåt spelar vi skärpt. Vi tar oss steg för steg upp för den här trappan. Det har varit en förbättring, men det kanske inte är så svårt om man jämför med den första matchen mot Brynäs, konstaterar Rönnberg.

Linköpings tränare Bert Robertsson var av förklariga skäl mindre munter.

– Emotionellt var den här matchen slätstruken. Vi tappar energin. Det är jag inte nöjd med. Vi tappar energi på många personer och det blir för mycket, säger han missnöjt.