GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trippelhöjning av styrräntan i Schweiz

Schweiz centralbank höjer styrräntan med 75 punkter (0,75 procentenheter), i linje med förväntningarna. Med räntehöjningen hamnar styrräntan i landet på 0,50 procent och ligger därmed på plus efter åtta år på minus.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Schweiz centralbank, med chefen Thomas Jordan, sätter punkt för åtta år med minusränta. Arkivbild
Schweiz centralbank, med chefen Thomas Jordan, sätter punkt för åtta år med minusränta. ArkivbildFoto: Walter Bieri AP/TT

I räntebeskedet flaggar centralbankschefen Thomas Jordan och hans direktion för att det kan krävas mer räntehöjningar i närtid. Centralbanken slår även fast att man är redo att göra interventioner på valutamarknaden om det skulle krävas.

Den schweiziska francen, som lyft mot euron i den geopolitiska oron i veckan, backar något efter beskedet.

Sedan Schweiz med torsdagens räntebesked satt punkt för en utdragen period med minusräntan är det bara Japan som är kvar under nollstrecket med styrräntan, på minus 0,10 procent.

Inflationen i Schweiz är betydligt lägre än i många andra västländer, med den senaste noteringen på drygt 3 procent.

I sitt räntebesked sänker Schweiz centralbank tillväxtprognosen för den schweiziska ekonomin till omkring 2 procent i år, mot 2,5 procent i senaste föregående prognos. Inflationen väntas kretsa kring 3 procent under året för att sjunka till 2,4 procent 2023 och 1,7 procent 2024.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.