unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Trots skandalen – SD växer mest

Sverigedemokraterna ser ut att växa med drygt 7 procentenheter, enligt SVT:s valundersökning.
Trots en skandal kring partiets toppnamn kan SD bli en av det svenska EU-valets stora vinnare.
Partisekreterare Richard Jomshof intervjuas under Sverigedemokraternas valvaka i Nacka.
Partisekreterare Richard Jomshof intervjuas under Sverigedemokraternas valvaka i Nacka.
Foto: Anders Wiklund/TT

När siffrorna från SVT:s valundersökning presenterades bröt jubel ut på Sverigedemokraternas valvaka, på ett hotell vid vattnet i Stockholmsförorten Nacka. Enligt mätningen kan partiet få 16,9 procent, vilket är 7,2 procentenheter högre än förra valet.

-Det är helt fantastiska siffror. Till och med högre än jag själv hoppats eller vågat tro, säger partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Jomshof hoppas att siffrorna är i underkant och att det faktiska valresultatet blir högre.

-Det hade varit kul om vi blir större än Moderaterna och faktiskt nyper andraplatsen, säger han.

Om siffrorna står sig får SD ett mandat mer än vad man har idag. På frågan om vad partiet ska göra med makten säger partisekreteraren:

-I det stora hela gör det inte någon jätteskillnad att vi går från två till tre mandat. Men tillsammans med andra likasinnade partier i gruppen kan vi göra mycket, säger Richard Jomshof.

Skakats av skandal

Den senaste veckan har partiet skakats av skandalen kring förstanamnet Peter Lundgren, som utreds för sexuellt ofredande efter att han erkänt att han tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja. Uppgifterna kom bara ett dygn efter det att fjärdenamnet på partiets EU-valslista, Kristina Winberg, fått sparken från både partiet och listan. Winberg har vid ett tillfälle bandat ett samtal med den utsatta kvinnan där hon berättar om Lundgrens agerande.

Lundgren har i sin tur anmält Winberg för förtal.

Statsvetare har tidigare bedömt att händelserna inte lär påverka väljarstödet och verkar få rätt.

Svårt ena sig

I EU-valet 2014 gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt. Med 9,7 procent av rösterna tog partiet två mandat i EU-parlamentet. Totalt har Sverige 20 platser och baserat på opinionsundersökningar kan SD ha chans på mellan tre till fem av platserna i årets val.

EU- och invandringskritiska partier väntas gå starkt framåt i hela Europa, men har haft svårt att ena sig i parlamentet. I dag fördelas de på tre olika grupper. SD ingår i den EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, som är den tredje största i EU-parlamentet – en grupp som partiet deklarerat att man vill stanna kvar i.

Anja Haglund/TT