Annons

Trump hyllar ingripande i Stonefallet

USA:s president Donald Trump hyllar sin justitieminister William Barr för dennes hantering av rättsfallet mot Trumps tidigare rådgivare Roger Stone – som fick följden att tre åklagare hoppade av.
USA • Publicerad 12 februari 2020
Donald Trump hyllar justitieministern William Barr sedan hans departement blandat sig i ett rättsfall där presidentens tidigare rådgivare dömts på sju punkter. Arkivbild.
Donald Trump hyllar justitieministern William Barr sedan hans departement blandat sig i ett rättsfall där presidentens tidigare rådgivare dömts på sju punkter. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Roger Stone när han lämnar domstolen i Washington|DC i november förra året. Arkivbild.
Roger Stone när han lämnar domstolen i Washington|DC i november förra året. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Presidenten gratulerar Barr via Twitter och uttrycker sin belåtenhet med att han tagit hand om ett fall "som var helt utom kontroll och som kanske inte ens borde ha drivits". Han har tidigare delat inlägg med budskap om att Stone borde benådas helt och hållet.

Inför ett pressuppbåd i Vita huset ville presidenten sedan inte svara på frågor om huruvida han kunde tänka sig att benåda Stone.

Annons

Roger Stone har funnits skyldig till att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Han ska få sin påföljd utmätt den 20 februari och de åklagarna som drev fallet yrkade på sju till nio års fängelsestraff.

Efter att Trump kritiserat straffyrkandet klev justitiedepartementet in och bad domaren i fallet att helt frånse åklagarnas åsikter.

Demokrater kräver en utredning av presidentens agerande och anklagar Trump för att försöka rensa ut de han uppfattar som hans fiender. En kongressledamot har beskrivit det som ett direkt angrepp på den amerikanska rättsstaten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons