Nyheter

Trump vill inte vittna i bedrägeriutredning

Den amerikanske expresidenten Donald Trump bestrider en kallelse om att han, hans dotter Ivanka Trump och äldste son Donald Trump junior ska avlägga vittnesmål i en utredning om misstänkt bedrägeri i familjens företagsgrupp Trump Organization.
USA • Publicerad 4 januari 2022
USA:s förre president Donald Trumps har tillsammans med sina barn Ivanka och Donald Trump junior kallats att vittna i en utredning kring familjeföretaget.
USA:s förre president Donald Trumps har tillsammans med sina barn Ivanka och Donald Trump junior kallats att vittna i en utredning kring familjeföretaget.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Kallelsen om att vittna lämnades till en domstol i måndags av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James. Familjen Trump har nu svarat med att lämna in ett krav på att vittnesinkallningen hävs.

– Hennes (James) ageranden är ett hot mot vår demokrati och jag planerar att hålla henne ansvarig i största möjliga utsträckning, säger Trumps advokat Alina Habba.

Letitia James utreder huruvida Trump Organization på ett olagligt sätt har rapporterat in falska värderingar för sina fastigheter för att tillskansa sig exempelvis skattefördelar.

– Trots flera försök att förhala vår utredning av Trump Organization är vi övertygade om att våra frågor kommer att besvaras och att sanningen kommer att avslöjas eftersom ingen står över lagen, sade en talesperson för James efter att kallelsen hade lämnats in i måndags.

I början av december stämdes James av expresident Trump, i ett försök att få stopp på utredningen om hans affärsverksamhet. I stämningsansökan, som överlämnades till en federal domstol, hävdar Trump att utredningen kränker hans författningsenliga rättigheter samt att den är "ett illa dolt försök att skada Trump och hans medarbetare".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.