Nyheter

Trumpanhängare går framåt i primärval

Tisdagens primärval i USA blev en framgång – åtminstone för de kandidater som backas upp av ex-president Donald Trump. Han anses därmed ha stärkt sitt grepp om Republikanerna.
USA • Publicerad 10 augusti 2022
Trumpvänliga republikanen Tim Michels vann primärvalet i Wisconsin.
Trumpvänliga republikanen Tim Michels vann primärvalet i Wisconsin.Foto: Morry Gash/AP/TT

Primärval hölls på tisdagen i delstaterna Wisconsin, Minnesota, Vermont och Connecticut. I Wisconsin vann affärsmannen Tim Michels, som backas av Donald Trump.

Även i Connecticut hölls primärval på tisdagen. Där valdes något oväntat Leora Levy. Det överraskade resultatet kan förklaras med att Donald Trump bara några timmar innan FBI slog till mot hans hem i Mar-a-Lago i måndags höll ett möte till förmån för Leora Levy – vilket tros ha påverkat valutgången.

Samtidigt som Trumpanhängarna vinner mark har också tio Trumpkritiska republikaner i kongressen antingen avgått eller förlorat sina primärval. Det gör att Donald Trump nu anses stärka sitt grepp om partiet.

Men primärvalen var också en framgång för kvinnorna. I Minnesota vann demokraten Ilhan Omar primärvalet med en hårsmån. Omar, tillhör "The Squad", en grupp kvinnliga representanthusledamöter i Demokraternas vänsterfalang. Hon vann med några få procents marginal.

I Vermont vann demokraten Becca Balint som nu kan bli den första kvinnan att representera delstaten i kongressen.

Fakta: Primärval

Primärval är när partierna ska välja de kandidater som ska ställa upp i det allmänna valet.

Primärvalen i USA pågår från maj till till september.

Parallellt hålls ett stort antal guvernörsval samt val till delstatskongresser, stadsfullmäktige samt lokala styren på många platser i USA.

USA:s mellanårsval 2022 äger rum den 8 november. Då ska alla 435 ledamöterna i kongressens representanthus samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om.

Källa: Real Clear Politics, TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.