Annons
Nyheter

Trumps käppar i hjulet kan få fatala följder

Valsegraren Joe Biden varnar för allvarliga konsekvenser om Trumpstyret i USA inte börjar samarbeta med hans övergångsteam.
Det rör såväl pandemiinsatser som säkerhetsfrågor och ekonomi.
USA • Publicerad 18 november 2020
Demokraten Joe Biden, som vann USA:s presidentval.
Demokraten Joe Biden, som vann USA:s presidentval.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Demokraten Joe Biden, som vann presidentvalet i USA, lyssnar på sin blivande vicepresident Kamala Harris.
Demokraten Joe Biden, som vann presidentvalet i USA, lyssnar på sin blivande vicepresident Kamala Harris.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Patetiskt. Den stora faran är att Bidenstyret berövas möjligheten att göra en rivstart i en tid då det verkligen behövs, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Ett agerande som saknar motstycke. Att en avgående president inte samarbetar med en tillträdande har aldrig skett, instämmer Robert Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University.

Ödesdigert?

Annons

När demokraten Barack Obama vann valet 2008 dröjde det bara några timmar innan George W Bushs avgående styre tog kontakt med hans stab. Vid Trumps valseger för fyra år sedan hörde Obamas Vita hus av sig till republikanens medarbetare morgonen därpå.

Men 2020 är annorlunda. Över tio dagar efter det att Demokraternas Joe Biden utpekats som vinnare i presidentvalet har Donald Trump fortfarande inte erkänt sig besegrad. Han framhärdar i grundlösa påståenden om att han är den verklige vinnaren och att valet var "riggat". Han ger inte heller grönt ljus för departement och myndigheter att samarbeta med Bidens stab.

Det kan enligt många bedömare få ödesdigra konsekvenser på flera områden.

Covidinsatserna är det kanske mest uppenbara. En rad högt uppsatta tjänstemän, från landets främsta smittskyddsexpert Anthony Fauci till Moncef Slaoui, som leder Vita husets vaccinsatsning, har sagt att det vore bättre om de kunde samordna arbetet med Bidens team.

– Läget förändras från dag till dag. Nu vet vi att ytterligare läkemedelsbolag har gjort framgångsrika vaccintester. Det tillträdande styret behöver vara med och planera för vaccinet, säger Speel.

Om så inte sker riskerar doserna att försenas vilket kan leda till att ännu fler blir sjuka. I dagsläget sprider sig coronaviruset med rasande takt, över 248 000 människor har dött i USA enligt statistik från Johns Hopkins University.

– Det är en jätteuppgift att ta fram en strategi för hur över 300 miljoner människor ska vaccineras. Bidenstyret behöver den här tiden före tillträdet för att samordna med delstater och myndigheter, säger Galdieri.

Professionalism utlovas

Ett annat avgörande område är den nationella säkerheten. Donald Trump har ännu inte gett Biden tillgång till de dagliga underrättelsegenomgångar han får, trots att det är brukligt för en tillträdande president.

Och kort efter valet avskedade Trump sin försvarsminister. Häromdagen ska presidenten ha efterfrågat möjligheterna att genomföra en attack mot Irans kärnenergiprogram – något bland andra vicepresident Mike Pence avrådde honom ifrån, enligt uppgifter till tidningen The New York Times.

– Om Trump anser att Iran utgör ett hot är det något som Bidens team bör informeras om och ges möjlighet att förbereda sig på, säger Speel.

Annons

– Detsamma gäller den spända relationen med Kina, både rörande handel och Sydkinesiska havet.

Kan sitt Washington

Bedömare poängterar att det vore klokt om Trumps och Bidens staber också samarbetade kring ett ekonomiskt stödpaket för pandemidrabbade amerikaner. Ett sådant var på gång i höstas, men Trump satte arbetet på paus till efter valet.

Lägg därtill att Biden planerar en rad presidentdekret och åtgärder för sina första dagar i Vita huset vilka behöver förberedas. En sådan åtgärd är att återansluta USA till Parisavtalet om klimatet.

Det är tur i oturen för team Biden att den tillträdande presidenten har den bakgrund han har. Med åtta år som vicepresident och 36 år som senator innanför västen behöver Biden inte lika mycket introduktion till statsförvaltningen som Trump tarvade för fyra år sedan.

Inga lokaler

Ytterligare ett orosmoln för Biden är att myndigheten General Services Administration (GSA), som leds av en Trumptillsatt tjänsteman, ännu inte skrivit under det dokument som frigör resurser till den tillträdande presidenten.

– Vanligtvis står GSA för kontorslokaler och betalar ut löner till tjänstemän som arbetar med övergången. Men president Trump har beordrat GSA att inte göra detta för Joe Biden – trots protester från vissa republikanska senatorer, säger Speel.

Det innebär att Joe Bidens kampanj, åtminstone tills vidare, måste stå för dessa kostnader själv. Frågan är hur länge Trumpstyret kan dra ut på detta?

– I värsta fall till den 6 januari, då kongressen räknar elektorernas röster och förklarar Joe Biden som vald president. Det vore förfärligt att få en så kort formell övergång men det är fullt möjligt, säger Galdieri.

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons