Annons
Nyheter

Trumpseger om preventivmedel i HD

USA • Publicerad 8 juli 2020
En ensam man utanför Högsta domstolen i USA:s huvudstad Washington ber för att rätten ska låta arbetsgivare neka ersättning för preventivmedel.
En ensam man utanför Högsta domstolen i USA:s huvudstad Washington ber för att rätten ska låta arbetsgivare neka ersättning för preventivmedel.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Amerikanska arbetsgivare får, med hänvisning till etiska eller religiösa skäl, lyfta ut kostnaden för preventivmedel ur anställdas sjukförsäkringar, slår Högsta domstolen fast.

Utslaget är en seger för landets president Donald Trump som hösten 2017 införde utvidgade möjligheter att neka ersättning för preventivmedel. Ett tidigare undantag fanns men omfattade enbart religiösa samfund.

Annons

Kravet att kostnaden för preventivmedel ska ingå i sjukförsäkringen infördes 2010 av den dåvarande presidenten Barack Obama som en del i sjukvårdsreformen Obamacare vilken Trump lovat, men inte lyckats, att riva upp.

Trumps beslut utmanades av flera delstater, men nu har alltså HD definitivt avgjort frågan. Trumpregeringen "hade befogenhet att utforma det undantaget", skriver rätten i sitt beslut.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons