Annons

Trycket verkar öka i tysk industri igen

Den tyska konjunkturen kan vara på väg att vända, enligt IHS Markits inköpschefsindex som lyfter till 51,1 i januari från 50,2 i december. Det är den högsta nivån på fem månader och en större ökning än väntat.
Ekonomi • Publicerad 24 januari 2020
Det ångar på i tysk industri. Arkivbild.
Det ångar på i tysk industri. Arkivbild.Foto: Martin Meissner AP/TT

Analytiker hade i snitt räknat med en mindre ökning, till 50,5 i januari.

"Orosmolnen över den tyska ekonomin kan vara på väg att skingras", skriver IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Annons

Han tillägger att inköpschefsindex visar att efterfrågan har börjat stärkas något både i Tyskland och i omvärlden.

För den tyska tillverkningsindustrin lyfter inköpschefsindex i januari till 45,2, från 43,7 i december, medan index för tjänstesektorn ökar till 54,2 från 52,9.

Ett värde över 50 antyder tillväxt.

För hela eurozonen är inköpschefsindex i januari oförändrat på 50,9, enligt IHS Markit. Det var lägre än väntade 51,2.

Ett inköpschefsindex från den japanska tillverkningsindustrin steg till 49,3 i januari, upp från 48,4 i december. Då det ligger kvar under 50 signalerar det dock fortsatt minskad aktivitet i sektorn för nionde månaden i rad, vilket är den längsta japanska industrisvackan på sju år.

Räknar man in tjänstesektorn steg dock index i Japan till 51,1 i januari, mot 49,4 i december.

Tidigare i veckan har även ZEW-index för stämningsläget i den tyska ekonomin tecknat en bild av att konjunkturen börjat vända uppåt i EU:s största ekonomi efter det att USA och Kina gjort upp om ett partiellt handelsavtal.

Den tyska ekonomin bromsade in till en tillväxt på 0,6 procent i fjol, den lägsta tillväxttakten sedan 2013. Handelskriget mellan USA och Kina samt osäkerheten kring brexit har angetts som viktiga orsaker till denna inbromsning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons