Annons
Nyheter

Ny trygghetsmätning – i skuggan av skjutningar

Otryggheten i Stockholm ökar inte, enligt en ny mätning. Men sedan undersökningen gjordes har flera uppmärksammade skottlossningar ägt rum.
Brott • Publicerad 10 september 2020
En skottskadad man hittades död i Spånga i nordvästra Stockholm i augusti. Arkivbild.
En skottskadad man hittades död i Spånga i nordvästra Stockholm i augusti. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Arkivbild.
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Trenden med en ökande otrygghet i Stockholm har nu minskat, enligt Stockholms stads senaste trygghetsmätning.

Men då är inte den senaste tidens skjutningar med i bilden.

Annons

– Skulle vi fråga i dag skulle vi säkert se ett helt annat resultat, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på en presskonferens.

Brutit trenden

Över 17 000 stockholmare har besvarat enkäten, som även genomförts tidigare år. Den senaste mätningen gjordes 2017.

– Generellt så har vi brutit trenden med en ökande otrygghet. Vi kan se att kvinnor är mer otrygga än män och vi kan se att utlandsfödda är mer otrygga än inrikesfödda, summerar Anna König Jerlmyr (M).

Enkäten skickades ut i början av året och besvarades fram till juni. Under sommaren har flera skjutningar inträffat i Stockholmsområdet.

Anna König Jerlmyr får frågan om hur hon ser på att enkäten inte fångar in den här perioden.

– Det vi ser med skjutningar, 17 mord eller mordförsök i Järva sedan i juni, det är klart att det påverkar otryggheten. Jag har själv träffat boende där som vittnar om just det, säger finansborgarrådet, som efterfrågar ökade polisresurser.

– Vi har färre poliser än 2015, trots att vi har ett mycket mer allvarligt läge, säger hon till TT.

Fler deltagare på Södermalm

Svarsfrekvensen i enkäten varierar mellan olika områden, vilket det även gjort i tidigare års mätningar. I Rinkeby/Kista har runt 1 000 personer svarat, jämfört med Södermalm, där uppemot “ett par tusen” svarat, enligt Erik Begler, analytiker på stadsledningskontoret.

– Men det (Södermalm) är också en mycket större stadsdelsförvaltning, så då behöver man fler för att få en god representation, säger han.

TT: Är enkäten i stort verkligen representativ för hela befolkningen i Stockholm?

Annons

– Det är en utmaning, säger Erik Begler och fortsätter:

– Vissa grupper som svarar i lägre utsträckning, till exempel unga män, utlandsfödda och boende i vissa områden, viktar vi upp i materialet så att deras röst blir starkare och så att representationen ökar.

Otryggt under sena kvällar

På frågan om man de senaste tolv månaderna varit orolig för att utsättas för brott av något slag, svarade 13 procent av de tillfrågade i Spånga-Tensta: “Ja, varje eller nästan varje dag”, eller “Ja, någon gång i veckan”.

Det är en halvering jämfört med 2017, då 26 procent svarade ja. Även i Rinkeby-Tensta märks en minskning.

– Vi har jobbat mycket intensivt med att förebygga otrygghet där, säger Anna König Jerlmyr och ger några exempel: trafikhinder, belysning och trygghetskameror.

Däremot märks en otrygghet i några av förorterna under sena kvällar. Ungefär var femte person som bor i exempelvis Rinkeby-Kista eller Hässelby-Vällingby, svarar att de är mycket otrygga, eller inte går ut ensam på kvällen av oro för att utsättas för brott. På Södermalm i Stockholm upplever endast 5 procent av de tillfrågade denna otrygghet.

Fakta: Undersökningen

Stockholms stads trygghetsmätning är en stadsövergripande enkätundersökning om utsatthet för brott, upplevelser av ordningsstörningar och upplevelse av trygghet eller oro för att utsättas för olika typer av brott.

I år skickades enkäten till över 34 000 personer. Totalt besvarades enkäten av 17 857 personer vilket motsvarar en svarsandel på 52 procent (2017 var svarsandelen 54 procent).

Mätningen har genomförts åren 2008, 2011, 2014, 2017 och 2020. Undersökningen genomförs som en postenkät till ett slumpmässigt urval av personer 16–79 år mantalsskrivna i Stockholms stad. Det fanns också en möjlighet att besvara enkäten via webben. Enkäten fanns då översatt till åtta olika språk.

Frågeformuläret omfattade cirka 180 frågor/delfrågor på 12 sidor. Det första utskicket gjordes i mars.

Källa: Stockholms stad

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons