GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tuff verklighet för varslade vikarier

Flera branscher larmar om varsel. Tusentals anställda kan få lämna sina jobb – och de med otrygga anställningar får gå först.
Men som timvikarie står du inte helt utan rättigheter.
Coronaviruset • Publicerad 18 mars 2020
Som timanställd har du rättigheter att hävda vid varsel. Arkivbild.
Som timanställd har du rättigheter att hävda vid varsel. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Malin Ackholt, förbundsordförande hotell- och restaurangfacket vill se fler riktade insatser. Arkivbild.
Malin Ackholt, förbundsordförande hotell- och restaurangfacket vill se fler riktade insatser. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Bara inom hotell- och restaurangbranschen har hittills 10 000 timvikarier och visstidsanställda fått besked om att de inte kommer att få jobba kvar, enligt siffror från Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– Om du har en regelrätt extraanställning har arbetsgivaren bara skyldighet att erbjuda dig arbete utifrån arbetsgivarens behov, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF.

Men det finns ändå vissa rättigheter att hävda om du har en timanställning. Din arbetsgivare får exempelvis inte avboka ett avtalat arbetspass utan ditt godkännande, enligt Malin Ackholt.

– Då har du och arbetsgivaren en överrenskommelse och arbetsgivaren måste betala ut lön till dig, säger hon.

Detsamma gäller om arbetsgivaren vill dra ner på din schemalagda arbetstid.

– Om ni är överens om de här timmarna kan inte arbetsgivaren ensidigt dra ner på det.

Stöd från facket

Om arbetsgivaren ändå vill att du ska gå ner i tid ska du vända dig till facket, fortsätter Malin Ackholt.

– Vi företräder våra medlemmar och de som blir medlemmar nu. Det är viktigt hur man själva ska och kan agera i det här läget. Vi kan ge råd och stöd.

Den som sitter på en visstidsanställning kan inte heller utan vidare bli uppsagd. En visstidsanställning gäller för den period som står på avtalet och anställningen gäller tills avtalet löpt ut. Ska en uppsägning ske innan dess gäller uppsägningstiden som står i kontraktet – finns ingen uppsägningstid angiven så regleras det av kollektivavtalet.

– Utgångspunkten är att den anställde inte kan sägas upp, men det kan finnas regler i kollektivavtalet som säger att man får säga upp, säger Malin Ackholt.

Många utan a-kassa

Regeringen har beslutat om krispaket på 300 miljarder som ska stödja företag och arbetstagare. Malin Ackholt välkomnar åtgärden, men ser samtidigt att de mest utsatta kommer att stå utan försörjning.

– Vi behöver se riktade insatser till de arbetstagare i Sverige som ännu inte har försäkrat sin inkomst. I våra samtal möter vi nu många som inte är medlemmar i a-kassan. Det är viktigt att man möter upp med insatser för grupper som i nuläget kommer kunna hamna utanför de ordinarie systemen.

Ellinor Knoxborn/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.