Annons
Nyheter

Tummen upp för höjd insättningsgaranti

Ekonomi • Publicerad 8 september 2020
Enligt ett remissförslag från Riksgälden ska insättningsgarantin höjas till 1|050|000 kronor från och med den 1 januari som en anpassning till kronans försvagning. FI tillstyrker förslaget. Arkivbild.
Enligt ett remissförslag från Riksgälden ska insättningsgarantin höjas till 1|050|000 kronor från och med den 1 januari som en anpassning till kronans försvagning. FI tillstyrker förslaget. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansinspektionen (FI) ger som remissinstans grönt ljus till att höja det högsta ersättningsbeloppet i insättningsgarantin till 1 050 000 kronor, enligt ett pressmeddelande.

Insättningsgarantin handlar om att staten ersätter en sparare med kapital och ränta upp till ett visst belopp om exempelvis banken går i konkurs. I dagsläget är högsta ersättningsbeloppet 950 000 kronor per person och institut.

Annons

Inom EES ska ersättningsbeloppet uppgå till motsvarande 100 000 euro. Enligt EU-direktivet som berör insättningsgarantin ska beloppet kontrolleras mot den lokala valutakursen vart femte år och justeras om avvikelsen är för stor.

Riksgälden har föreslagit att den höjda gränsen träder i kraft den 1 januari 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons