Annons
Nyheter

Turkiska soldater dödade i Irak

Irak • Publicerad 24 maj 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Turkiets presidentskap/AP/TT

Fem turkiska soldater har dödats i strider med kurdiska miliser i norra Irak under tisdagen, enligt Turkiets försvarsdepartement. Ytterligare två turkiska soldater skadades i striderna. Det framgår inte var i Irak det skedde.

Enligt Turkiets statliga nyhetsbyrå Anatolia tillhörde de kurdiska miliserna Kurdistans arbetarparti – PKK – som både Ankara, EU och USA har terrorstämplat.

Annons

PKK har baser och träningsläger i Iraks norra autonoma region och har stridit mot den turkiska staten sedan 1984, i en konflikt där fler än 40 000 personer har dödats – många av dem civila.

I måndags meddelade president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet snart kommer att påbörja tre offensiver i norra Syrien, som kontrolleras av den syrisk-kurdiska gruppen PYD, för att skapa en 30 kilometer djup "säkerhetszon" längs Turkiets gräns med landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons