Annons
Nyheter

Förödande tyfon har nått den koreanska halvön

Ovädret Haishen har nått den koreanska halvön, sedan det passerat Japan med kraftiga vindar och ymnig nederbörd.
Haishen är det andra ovädret att drabba området på mindre än en vecka, sedan tyfonen Maysak ställt till med stora skador.
Japan/Sydkorea/Nordkorea • Publicerad 7 september 2020
Ett träd har slitits ned av de kraftiga vindarna i staden Fukuoka i sydvästra Japan.
Ett träd har slitits ned av de kraftiga vindarna i staden Fukuoka i sydvästra Japan.Foto: Kyodo/AP/TT
Foto: 

Haishen rörde sig norrut längst Sydkoreas östkust under måndagen – och lämnade förödelse på sin väg.

75 000 hushåll har lämnats strömlösa och över 3 000 har tvingats lämna sina hem, enligt sydkoreanska myndigheter. Två personer har omkommit, fem skadats och ytterligare två saknas i de södra, och värst drabbade delarna av landet där jordskred inträffade och många bostäder översvämmades.

Annons

Ovädret skapade även störningar i trafiken – över 340 flyg och 114 fartygsrutter har ställts in runt området och tågtrafiken drabbade av förseningar och inställda avgångar.

Har nått Nordkorea

Under eftermiddagen lättade sydkoreanska myndigheter varningarna då tyfonen drog vidare mot Nordkorea. På nordkoreansk statlig tv visades under dagen videoklipp på översvämmade broar och vägar i den sydliga Kangwon-provinsen.

– Översvämningsvarningar är utfärdade längst floder, bäckar och vattendrag då många av dem inte hunnit återhämta sig sedan den tidigare tyfonen, säger nyhetsuppläsaren på statliga KCTV med hänvisning till den tidigare tyfonen Maysak.

Japanska strömavbrott

Innan Haishen slog till mot den koreanska halvön passerade den södra Japan där hundratusentals lämnades strömlösa och omkring två miljoner japaner uppmanades att lämna sina hem.

I Japan saknas fyra personer och runt 50 rapporteras skadade till följd av lerskred orsakade av ovädret.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons